Stressen har en förmåga att fullständigt slita ned kropp och själ.

Prestationen och det höga tempot är tyvärr en ständig följeslagare till dom flesta av oss. I en tid där vi lever till stor del av våra liv inomhus och i ständig kontakt med elektronik, där fysisk och psykisk ohälsa eskalerar och vår jord och ekologi är hotad, är det viktigt att utveckla sätt att återkoppla och relatera till en organisk och levande miljö.

I Japan så har just ”skogsbad” varit en del av den nationella allmänna sjukvården sedan 1982. Det handlar helt enkelt om att vistas i skog utan krav på aktiviteter. Att bara var i skogen och låta sig sköljas över av naturens lugnande intryck.

Både puls och blodtryck lugnar sig, halten av stresshormoner minskar och du blir piggare, mindre deprimerad och naturen har dessutom en ångestdämpande effekt. Så vandra ut i skogen. Ta några djupa andetag, sakta ned och öppna dina sinnen!

Åsa Waak

Skogsbad är enkelt, kravlöst och helt gratis!

Som lite vägledning tänk så här:

  • Var tyst  och stilla. Lägg märke till hur fåglar och annat levande ändrar beteende när det vänjer sig vid att du är där.
  • Om du går tillsammans  med andra, kom överens om att inte prata. Dela era upplevelser efter promenaden.
  • Stanna upp då och då och känn efter om kroppen vill gå i någon särskild riktning.

Ja tänk ändå vad naturen hela tiden försöker läka och stötta allt som är i obalans. Enligt vissa forskare kan naturvistelse ses som en ”multivitamin” för oss.

Åsa Waak