Vissa svampar får bara vara prydnad i skogen! Där gör framförallt flugsvampen ett bra jobb tycker jag. Man får lite Elsa Beskow-vibbar när man ser dom!

Vi ska istället ägna oss åt riktigt nyttiga svampar!

Chaga eller sprängticka: Kallas även för odödlighetens guld! Svampen som växer på björkar och ser ut som en skrovlig utväxt. Du har säkert sett den någon gång!

Den här medicinalsvampen har ett rikt och komplext innehåll av näringsämnen. Innehåller kraftfulla antioxidanter och har ett otroligt högt ORAC-värde på ca 60.000-360.000. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och mäts på 100 gram livsmedel. ORAC motsvarar den styrka som ett ämne har att neutralisera fria radikaler som bidrar till att bryta ner kroppens celler.

Chagapulvret kan drickas som te. Du kan även tillsätta det i din smoothie. Eller göra som jag, jag fyller tomma kapslar med chaga-pulver och göra det till en vitamintablett!

Åsa Waak

Av vanliga matsvampar så pekas vita champinjoner, ostronskivling, shiitake, och maitake ut som riktiga näringsbomber. Där har man hittat en antioxidant som heter ergothioneine, som är aktivt mot ett brett spektrum av fria radikaler.

Dessutom så innehåller svamp massor av protein.Ett riktigt superlivsmedel alltså!