Krämig, len, otroligt nyttig och alldeles underbar!

Många namn på världens bästa alternativ till den mindre nyttiga risgrynsgröten.

Det är alltid bra att ha olika alternativ, eller hur! Här kommer ett förslag som ger dig ett betydligt bättre hälsa-karma i denna juletid.

 

Chia-pudding i juleskrud:

4-5 dl kokosmjölk, 4 tsk, riven kokos, 4-5 msk chiafrön, 1 krm vaniljpulver. Rör runt och låt den stå kylskåpet över natten. Häll upp i glas och toppa med krispiga granatkärnor. Hittar du inte färsk så finns det i frysdisken. ( Tips, ha granatkärnor i salladen… så gott så!)

Jag antar att alla kanske inte är fullt så förtjusta i kokos och kokossmak som  jag är. Här i Thailand finns det nämligen tillgång till alldeles färsk nyriven kokos, så det är lätt att att fullständigt älska den! Men här kommer ett juligt smakrikt alternativ till (utan kokos).

Chia-puddig med smak av pepparkaka:

4 dl mandelmjölk, 4 msk chiafrön, 1 krm vaniljpulver, 1 tsk pepparkaskrydda. Låt stå i kylen över natten. Toppa med hackade nötter och frukt, och kanske en pepparkaka! (Vill du göra egen pepparkakskrydda så blanda bara ihop kanel, ingefära och kardemumma)

Förutom att chia-pudding är både gott och mättande, så har chiafrön en massa välgörande egenskaper:

De innehåller massor av protein. Fröna har en proteinhalt på 21 % och innehåller 18 av de 20 aminosyrorna. Det innebär att chiafrön har en lika hög halt av protein som nötkött! Innehåller också magnesium och zink. Fröna har dessutom en hög halt av den nyttiga och antiinflammatoriska omega-3fettsyran. De är fiberrika och håller därför ditt blodsocker på en jämn nivå. Och inte nog med det, de är också en utmärkt källa för att fylla på dina järn-depåer också.