Under hösten kommer Kemikalieinspektionen att kartlägga om det finns farliga kemikalier i material som är vanliga i konsumentvaror. Ett särskilt prioriterat område är mensskydd. Så viktigt tycker vi på Naturligt Snygg – både för att få stopp på farliga kemikalier och för att göra det enklare för oss kvinnor att göra medvetna val när det kommer till mensskydd. 

Kemikalieinspektionens kartläggning kommer att omfatta flera typer av mensskydd; innehållet i både tamponger, bindor och menskoppar kommer att granskas.

– Eftersom intimhygienprodukterna är så nära kroppen i kontakt med slemhinnor så är det absolut viktigt att veta vad de innehåller, säger Erik Gravenfors utredare på Kemikalieinspektionen i en kommentar till SR.se.

Kartläggningen av intimhygienprodukter är kopplad till Kemikalieinspektionens pågående tillsynsprojekt om kemikalier i bland annat bindor, tamponger och menskoppar.

Förutom intimhygienprodukter är det ytterligare fyra områden som där kartläggningen startar under hösten: kemikalier i gummi och silikon, kemikalier i papper och pappmaterial, mikroplast i kemiska produkter och kemikaliekrav i miljömärkning.

Granskningen ska vara inriktad på varor och produkter som är tillgängliga för konsumenter. Hela uppdraget ska delredovisas till regeringen i september 2018 och slutredovisas i december 2020.

– Kartläggningarna kan bidra på flera sätt till en giftfri vardag och en giftfri miljö. Genom att öka kunskapen om kemikalieinnehållet i olika material kan vi också underlätta för företagen att byta ut problematiska ämnen mot bättre alternativ, säger Erik Gravenfors.

 

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt vid nästa köp >>>