journalist och författare till nya boken “Badskumt – Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg” som ges ut av Ordfront förlag och som snart släpps i handeln. Här kan du bevaka den.

Berätta – hur blev du intresserad av ingredienserna i dagens hudvårdsprodukter?

– Det började när jag läste en miljökurs på universitetet och lärde mig om giftiga ämnen som zinkpyrition och triclosan. Jag förstod att de fanns i vanliga hygienprodukter som mjällschampo och tandkräm. Sedan började jag fundera på vad som fanns i kemiska hårfärger och besökte en ekologisk frisör. Sen rullade det på, jag samlade på mig information från alla möjliga håll och började läsa det finstilta. Eftersom jag framförallt jobbat med tv och dokumentärfilm tidigare så var min första tanke att sprida informationen genom det mediet. Men jag fick inte napp och åren gick och för ett par år sedan slog det mig att det kanske skulle fungera ännu bättre i bokform. Jag fick napp på Ordfront förlag och började sedan dyka in i ämnet ordentligt.

 

I arbetet med din bok, vad har varit svårast?

– Det saknas mycket information om många av de här ämnena. Det finns stora kunskapsluckor både när det gäller hälsa- och miljöeffekter, särskilt hur de påverkar på sikt. Än mindre vet man om kombinationseffekter när ämnen blandas. Ibland spretar forskningsresultaten, någon studie visar att ett ämne är farligt, en annan inte. När inte ens de mest insatta är överens om riskerna är det svårt att själv dra några slutsatser.

 

Jag antar att du har en ganska bra blid av vilka ingredienser du håller dig undan. Vilka är dina topp 5 värstingar?

– Jag bojkottar helt: zinkpyrition, triclosan, kemiska hårfärger, natriumlaurylsulfat  (särskilt i tandkräm), syntetisk mysk.

Under arbetet med boken, fick du några aha-upplevelser?

– Det är bara en bråkdel av det som står i boken som jag visste i förväg, det mesta har jag tagit reda på under arbetets gång. Så jag fick många aha-upplevelser. Framförallt har jag väl insett att våra badrumsskåp är överfulla med grejer som är onödiga. I stället för att ställa oss frågan vilka produkter som vi ska köpa bör vi fråga oss vad vi egentligen verkligen behöver.

Vad hoppas du ska hända nu när din bok kommer ut?

– Jag hoppas att många läser den och att medvetandenivån hos folk ökar. Att man börjar tänka själv och inte blint litar på producenter, säljare och myndigheter.

Filmen “Underkastelsen” och boken “Förgiftad” har fått en del uppmärksamhet, och nu kommer även din bok, tror du att svensken börjar fundera lite mer på vilka kemikalier han/hon får i sig?

– Ja, jag hoppas i alla fall att folk börjar ställa krav på produkter vare sig det gäller mat, regnkläder, elektronik eller hårvax. Ju mer insatt man blir i kemikalievärlden desto mer inser man hur uppochner världen är, vilken makt industrin har och vilket experiment mänskligheten utsätts för.

Man pratar ofta om greenwashing i den gröna branschen, hur ser du på det?

– Det gör mig jättearg. Men företagen tjänar ju stora pengar; en kräm som saluförs som olivkräm säljer säkert bättre, men samtidigt är ju mineraloljorna billigare att stoppa i. Vi måste lära oss att se igenom det och ifrågasätta företagen.

Vilka utmaningar står den gröna hygienbranschen inför, tycker du?

– Om alla plötsligt ska använda enbart “gröna” produkter men i samma kvantitet så uppstår ju andra problem. Det är redan nu konkurrens om odlingsmarkerna i världen. Regnskog skövlas för att ge plats åt odlingar av palmolja och soja. Andra etiska aspekter man kan ta upp är om det är okej att använda ätbara produkter i fåfänga syften när så många mänskor svälter? Jag tror på en kombination av att välja förnyelsebara råvaror men samtidigt minska konsumtionen. Jag vill se resurssnåla, smart konserverade produkter med många användningsområden.

Vilka produkter hittar man i ditt badrumsskåp? Några favoriter?

– Jag gillar Rosenseriens deodorant och Estelle & Thilds oparfymerade ansikskräm. Actas svanenmärkta tandkräm och Urtekrams oparfymerade fasta tvål bland annat.

English: Swedish journalist Katarina Johansson has written the book “Badskumt” on the chemical overload in our beauty products. She first became interested in the subject when she read an environmental-course at the university and learned about the highly dangerous substances zinkpyrition and triclosan – both found in products like dandruff schampoo and toothpaste.