Känner du också att du skulle behöva lite ordning och reda? Att hitta ett system som gör att du får ordning hemma och som håller i längden kan underlätta livet en hel del! Marie Kondo som har skrivit boken ”Konsten att städa” har tagit fram en enkel och effektiv metod för just detta! Hennes knep hyllas i sociala medier under hashtagen #konmari. Vi har plockat några av russinen ur kakan och bjuder här på sex av Maries grymma tips.

Knep 1
Istället för att städa rum för rum när du städar så ska du tänka på städningen i ”kategorier”. Börja till exempel med böcker, eller smink, eller kläder. Genom att arbeta dig igenom hemmet kategori för kategori så kommer du inte att upptäcka att det i ett annat rum dyker upp saker som skulle varit i rummet du nyss städat iordning.

Knep 2
Marie Kondo tipsar om att du bör se på dina kläder med känslor: Ska de verkligen få nöja sig med att ligga nerpressade i en byrålåda eller hänga på sniskan på en galge? Se över din garderob och tänk över hur de faktiskt förtjänar att hänga och vad du egentligen använder. På så vis kommer du få en mer välorganiserad garderob med plagg du enkelt får en översikt över, som inte känns skrynkliga och trista.

Knep 3
Skippa nostalgin i gamla saker! Kondo vet vad hon talar om när hon säger att du ska aktivera skygglapparna och bara fokusera på det du behöver och det som gör dig glad, det är bara det som ska få vara kvar! Annars blir det mycket lättare rörigt snart igen och du kommer att vara omgiven av gamla prylar som varken ger dig nytta eller glädje.

Knep 4
Rensa rensa rensa! Det kommer att göra dig gott. När du städar din garderob ska du tömma den helt och hållet, lägg alla plagg du äger i en stor hög och gå igenom dem ett efter ett och gör en kritisk bedömning av om du faktiskt kommer att använda plagget. Skaver det? Är det för litet? Kommer du verkligen att laga den där trasiga blusen? Släng om du har minsta tvekan!

Knep 5
Underskatta inte möjligheten till översikt som sker när du viker dina kläder! Toppar, byxor och halsdukar är saker som passar perfekt att vika ner i byrålådor. Klänningar och kavajer eller plagg i sköra material är dem som hör hemma på galgen.

Knep 6
Den speciella Kondo-vikningen! För att få en bra översikt över det du viker ner i lådan ska du såklart använda Maries supervikning. Den är inte svår och vi fattar inte varför vi inte gjort så här tidigare men det ger ju en helt annan översikt än de höga travar vi tidigare vikt in våra kläder i,  se nedan för så kommer du fatta galoppen! Hon tipsar också om att du ska dela av dina stora byrålådor i mindre sektioner med hjälp av avdelare eller mindre lådor för att hålla ordningen enklare.

 

one_kings_lane_catescloset_CATE FOLD COLLAGE

 

 

 

 

Foto: Trendenser / Instagram / One Kings Lan

Av: Lovisa Carlberg