Meny

close
Guide

7 enkla sätt att minska ditt onödiga användande av plast

post image

Genom att ta till vara på dessa enkla tips kan du dramatiskt minska mängden plastskräp du förbrukar och påfrestar miljön med. Ungefär 1 miljon plastpåsar används varje minut, och en enda plastpåse kan ta 1000 år att brytas ned. Bara en sån sak kan få oss att vilja bli plastbantande miljöhjältar! Det är faktiskt inte svårt och det medför massa andra fördelar utöver att du gör en god gärning för miljön. Läs och lär!

1. Ha alltid en termoskopp med dig eller på ditt skrivbord på jobbet

Även om du inte är duktig och brygger eget kaffe varje gång så kan du ta med dig koppen till cafét när det vankas lyxkaffe och be baristan att blanda din gokaffe i den. Den håller också ditt kaffe varmt längre och gör att du slipper använda engångsmuggar med plastlock.

 

2. Köp en riktigt snygg tygpåse!
En som du alltid kan ha med dig och som du inte tvekar på att använda, perfekt både när du handlar kläder, makeup eller matvaror… Och allvarligt när du handlar tomater, lök och andra styckgrönsaker, är det verkligen nödvändigt att slänga ner dessa i de där fladdriga påsarna som affären oftast använder? Du ska ju ändå packa upp dem så fort du kommer hem – slöseri!

 

3. Flaskvatten – i egen flaska!
Vi vet ju alla att det är viktigt att dricka vatten. Något som är minst lika viktigt är att inte köpa flaskvatten i plastflaska. Det är dåligt både ur utsläpp- och transportsynpunkt men också eftersom det är en onödig plastartikel! Köp istället en vattenflaska som är återanvändbar och som inte är gjord av plast, det finns massa snygga alternativ, till exempel denna!

 

4. Köp lådor, inte plastförpackningar
Tvättmedel, disktabletter och många andra förbrukningsvaror som du köper hem går att köpa i kartong istället för plast dunk/flaska. Se till att köpa kartongvarianten, det är bra mycket enklare att återvinna papper.

 

5. Använd tändstickor
Hösten smyger sig på och det börjar bli mörkare om eftermidagarna, det är dags för höstmys och levande ljus! När du tänder ljus, välj tändstickor! Gaständare i plast ger onödigt avfall och en tändsticksask räcker minst lika länge som en tändare – vips har du bantat ditt hem på ännu en onödig plastartikel!

 

6. Återanvänd glasbehållare!
Massa saker du har hemma i kylskåpet och skafferiet köper du antagligen i glasburk. Du är säkert en av alla duktiga personer som går till glasinsamlingen, jättebra isåfall! Men tänk också på att glasburkarna och flaskorna kan återanvändas och tjänstgöra som allt ifrån matlåda till, take-away behållare för din yoghurt eller chiapudding.

 

7. Välj dina frysta livsmedel väl (om du inte har tillgång till färska)
Frysta livsmedel kan ju vara väldigt bekvämt attköpa om du har bråttom eller om det du söker inte finns tillgängligt som färskvara. Tyvärr så kommer den frysta maten ofta i plast påsar, välj kartong om det finns! Men välj allra helst färskvaror, det är både godare och mer näringsrikt.

 

Läs också:

Frankrike tar täten – förbjuder alla engångsartiklar i plast för mat

Så plastbantar du köket


Följ oss på Facebook för grymma nyheter om ekologisk skönhet och hållbar livsstil dagligen! >>>