Lider du av dålig andedräkt? Det finns många anledningar till varför man kan få dålig andedräkt – vad det än är som orsakar det så vill man troligen bli av med det! Kolla in listan nedan och testa vad som funkar för dig!

 

1. Drick mer vatten

Tro det eller ej, men uttorkning är en av de vanligaste orsakerna till dålig andedräkt! Många dricker alldeles för lite vatten under dagen och missar då möjligheten att skölja bort bakterierna i munnen som orsakar dålig andedräkt. Det finns små mikrober i munnen som livnär sig på lösa matrester under hela dagen, de släpper ifrån sig odörframkallande biprodukter som kan ge dålig andedräkt. Saliv är kroppens inbyggda botemedel för att eliminera dessa bakterier, men har du torr mun eller enzymfattigt saliv kan det vara bra att hjälpa till på traven med vatten.

 

2. Prova naturlig tandkräm

Känsliga tänder behöver omsorg. Dålig andedräkt kan komma av att du har känslig munhåla, tandkött eller bara av att du behöver stärka din naturliga munhälsa. Naturliga tandkrämer är vårdande för tandköttet och munhålan, sliter inte och skadar med mikrokulor i plast, och är fria från syntetiska kemikalier som kan irritera tandköttet och bryta ner munnens naturliga försvar. Helt klart värt ett försök!

dålig andedräkt

Weleda Ratanhia Toothpaste, 69 kr | Hjälper dig att få fräsch andedräkt! 

3. Tillskott: testa zink

En annan vanlig orsak till dålig andedräkt kan vara brist på mineralen zink i kroppen, som bidrar till att upprätthålla en ren, bakteriefri mun. Vissa munskölj innehåller zink som en aktiv ingrediens, eftersom den verkar anti-bakteriellt och hjälper till att neutralisera och eliminera illaluktande bakterier i munnen. Komplettera din kost med zinkrika livsmedel som till exempel pumpa, vetegroddar, sesamfrön och kakao till exempel, eller prova med zinktabletter.

 

4. Mer örter!

Dålig andedräkt kan också bero på av att tungmetaller ansamlas i munnen, att du är känslig mot / din kropp har svårt att bryta ner eller andra ”gifter” i kroppen. Därför är det viktigt att regelbundet spola/rensa/detoxa matsmältningssystemet via kosten. Ett sätt att göra detta är genom att dricka nässelte eller ört-te .Välj teer som hjälper till att stimulera lymfsystemet, det ökar utsöndringen av urinsyra genom njurarna och du kan därigenom rensa systemet inifrån, från roten av problemet!

 

5. Öka probiotikan

Om det visar sig att du faktiskt har en dålig mag-/tarmhälsa kan det orsaka dålig andedräkt. Om din mag-tarmkanal är överbelastad, till exempel om du ätit antibiotika eller haft dåliga matvanor så kan matsmältningssystemet ta stryk av detta. Dålig andedräkt kan vara en bieffekt av den här typen av problem – det behöver inte sitta i munnen! Prova med probiotika, det finns mängder av tillskott men också i till exempel yoghurt, surkål och kefir!

Maria Åkerberg, Probioskin, 299 kr | Kosttillskott med miljarder mjöksyrabakterier.

6. Gurgla med saltvatten

Prova att gurgla munnen med saltvatten, det kan hjälpa till att eliminera bakterier från halsen och tonsillerna. Blanda i ett par teskedar salt, tex Himalayasalt i ett glas vatten och gurgla.

 

Läs också:

Marita testar frisk tandkräm med havssalt från Weleda och en Humble Brush

Källa: Tandhygienisten.se , 1177.se , kurera.se