Vi listar sex naturliga tips på hur du blir av med din dåliga andedräkt! Det finns många anledningar till varför du får dålig andedräkt – de gemensamma nämnarna är dock att vad det än är som orsakar det så vill du bli av med det! Kolla in listan nedan och testa vad som funkar för dig!

 

1. Drick mer vatten
Tro det eller ej, är uttorkning en av de vanligaste orsakerna till dålig andedräkt! Många dricker alldeles för lite vatten under dagen för att sköljabort bakterierna i munnen som orsakar dålig andedräkt. Det finns små mikrober i munnen som livnär sig på lösa matrester under hela dagen, de släpper ifrån sig luktframkallande biprodukter som kan ge dålig. Saliv är kroppens inbyggda botemedel för att eliminera dessa bakterier, men har du torr mun eller enzymfattig saliv kan det vara bra att hjälpa till på traven med vatten.

 

2. Prova naturlig tandkräm.
Känsliga tänder behöver omsorg. Dålig andedräkt kan komma av att du har känslig munhåla, tandkött eller bara av att du behöver stärka din naturliga munhälsa. Tandkrämen är vårdande för tandköttet och munhålan, sliter inte med mikroskopiska slipkorn som kan skada munnen och innehåller inte kemikalier som bryter ner munnens naturliga försvar. Helt klart värt ett försök!

tandkram naturlig

| 1. Weleda Ratanhia Toothpaste, 69 kr | 2. Dr. Hauschka Sensitive Saltwater Toothpaste, 59 kr | 3. Benecos Natural Toothpaste Fresh, 45 kr

 

3. Tillskott: Zink
En annan vanlig orsak till dålig andedräkt kan vara brist på mineralet zink i kroppen, vilket bidrar till att upprätthålla en ren, bakteriefri mun. Vissa munskölj innehåller zink som en aktiv ingrediens, eftersom mineral är en känd antimikrobiell, och hjälper till att neutralisera och eliminera den typen av bakterier i munnen. Komplettera din kost med zinkrika livsmedel som till exempel pumpa, vetegroddar, sesamfrön och kakao till exempel, eller prova med zinktabletter.

 

4. Mer örter!
Dålig andedräkt kan också bero på av att tungmetaller ansamlas i munnen, att du är känslig mot / din kropp har svårt att bryta ner eller andra ”gifter” i kroppen. Därför är det viktigt att regelbundet spola/rensa/detoxa matsmältningssystemet via kosten. Ett sätt att göra detta är genom att drick nässelte eller ört-te (Testa det här). Välj teer som hjälper till att stimulera lymfsystemet, det ökar utsöndringen av urinsyra genom njurarna och du kan därigenom rensa systemet inifrån, från roten av problemet!

 

5. Probiotika
Om det visar sig att du faktiskt har en dålig mag-/tarmhälsa kan det orsaka dålig andedräkt. Om din mag-tarmkanal är överbelastad med toxiner, till exempel om du ätit antibiotika eller haft dåliga matvanor så kan matsmältningssystemet ta stryk av detta, dålig andedräkt kan vara en bieffekt av den här typen av problem – det behöveri nte sitta i munnen! Prova med probiotika, det finns mängder av tillskott men också i till exempel yoghurt, surkål och kefir!

 

6. Gurgla med saltvatten
Prova att gurgla munnen med saltvatten det kan hjälpa till att eliminera bakterier från halsen och tonsillerna.

 

Läs också:

Frisk tandkräm med havssalt från Weleda och en Humble Brush

Test: Naturliga tandkrämer

Tips på bästa fluorfria tandkrämen!

 

Källa: Tandhygienisten.se , 1177.se , kurera.se (kurera.se)