Nu säger vi hej till vårsolen och hoppas på många varma vår- & sommardagar! Och det är hög tid att plocka fram solskyddet om du inte redan gjort det. Vi på Naturligt Snygg rekommenderar naturligt och ekologiskt solskydd och säger nej tack till kemiska solskydd som kan innehålla hormonstörande ämnen och skadliga kemikalier.  

Antalet fall av hudcancer ökar för varje år i Sverige och den viktigaste åtgärden för att skydda sig är ett restriktivt solbeteende: inte sola aktivt, undvika direkt exponering under de timmar solen står som högst på himlen, täcka sig med kläder och försöka hålla barnen undan solen. Men om och när man ändå är i solen är solskydd viktiga. Vi på Naturligt Snygg rekommenderar naturliga och fysikaliska alternativ som reflekterar solens skadliga strålar, och säger nej tack till syntetiska solskydd. Här är våra fem starkaste skäl till detta:

 

1_FB-solskydd_hormonstorande1. Syntetiska solskydd kan innehålla hormonstörande kemikalier som kan göra det svårt att få barn – och störa fostrets utveckling. 

 

2_FB-solskydd-marina-miljon

2. Flera kemikalier som finns i syntetiska solskydd är giftiga för vattenlevande djur, förstör den marina miljön och bryts aldrig ned. 

 

4_FB-solskydd-syntetiska

4. Syntetiska solskydd kan innehålla skadliga kemikalier som kan lagras i våra och våra barns kroppar – och i vattenlevande djur, som vi sen riskerar att få i oss. 

 

4_FB-solskydd_allergi

4. Vissa syntetiska solskydd innehåller allergiframkallande ämnen som kan orsaka klåda och irritation.

 

5_FB-solskydd_sma-barn

5. Små barn klarar inte av att bryta ner syntetiska kemikalier, därför rekommenderar hudläkare solskydd med partikelfilter.

 

Vill du läsa mer om de olika ämnen som finns i kemiska solskydd och vilka man bör undvika, läs då vidare i något av dessa inlägg från Hannah Sjöström:  ”Undvik kemiska solskydd med hormonstörande ämnen”  och ”Därför ska du undvika kemiska solskydd – särskilt till barnen”

 

Guider till de bästa naturliga solskydden:

Hannah Sjöströms bästa ekologiska solskydd (2015)

Hannah Sjöströms favoriter 2016: ekologiska solskydd

Guide till solskydden från Lovea

Recension av solskydden från Acorelle

Solskydd från Biosolis

Solskydd för tatuerad hud

 

 

Fördjupning för dig som vill lära dig ännu mer: 

Rapport om misstänka hormonstörande ämnen

Naturskyddsföreningens rapport om miljöfarliga ämnen i solskydd

Test av den norska konsumentföreningen om solskydd

Undersökning som Testfakta gjort om solskydd