I samarbete med IQ

Det är inte alltid så lätt att vara tonåring, men det är inte så enkelt att vara tonårsförälder heller. Här är fem expertråd – framtagna tillsammans med psykologer, familjeterapeuter, läkare, forskare, föräldrar och ungdomar – som gör tonårstiden lättare för både dig och ditt barn.

1. Visa att du bryr dig

Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig, berätta varför du är det. En bra relation är inget man skaffar sig bara sådär en eftermiddag i soffan. Det handlar mer om att bygga upp ett förtroende och ta sig an relationen på ungdomarnas villkor. Ett förtroende vinner du bäst genom att visa att du bryr dig, och är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser.

2. Var tydlig och sätt gränser

Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för din tonåring att acceptera det och göra som du bestämt. Om det är så att du säger nej till någonting, låt ditt barn höra varför. Det handlar inte om att din dotter eller son ska bestämma sig för om du har rätt eller inte. Han eller hon ska förstå att det finns goda skäl och att du inte säger nej bara för att säga nej.

3. Bjud inte på alkohol och köp inte ut

De tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Man kan inte lära ungdomar hur man dricker alkohol genom att bjuda hemma. Det enda man lär dem är att dricka. All forskning visar samma sak: Erbjuder man barn alkohol säger man att det är okej att dricka fastän man inte är vuxen.

4. Hjälp till att säga nej

Som tonåring kan man ibland känna sig lite vilsen och ensam, med en stark önskan om att passa in någonstans. Gör andra någonting är det ofta enklare att bara göra samma sak, än att stå på sig och säga nej. För föräldrar handlar det mycket om att ge sina barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även om alla andra säger ja.

5. Prata med andra föräldrar

En vanlig uppfattning hos unga är att alla andra får göra saker eller gör saker som man själv inte får. Det är något som kallas för majoritetsmissförstånd. I verkligheten har de allra flesta unga samma diskussioner med sina föräldrar. Och många föräldrar är ängsliga över att deras barn ska hamna utanför. Ibland kan det därför vara skönt att prata med andra föräldrar i klassen eller bland kompisarna om hur de gör och kanske på så sätt också slå hål på argumentet ”alla andra får”.

Tonårsparlören – frågor och svar om ungdomar och alkohol

Varje år ger organisationen IQ ut Tonårsparlören – en bok som fokuserar på de frågor och funderingar kring alkohol som kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Boken är framtagen tillsammans med psykologer, familjeterapeuter, läkare, forskare, föräldrar och ungdomar.

Tonårsparlören.se är den digitala versionen av boken – full av tips, argument och fakta. Här kan du få råd kring frågor som om du ska sitta uppe och vänta på natten och vad du gör om din tonåring kommer hem full. Besök tonarsparloren.se här.