Mensskydd. Det finns många grymma fördelar med att använda menskopp jämfört med bindor och tamponger: färre byten per dag, billigare, mindre kli och irritationer i underlivet – för att bara nämna ett par. Men har du tänkt på att det också finns flera goda miljömässiga skäl med att använda menskopp?

Låt oss titta lite på vilka effekter det blir på miljön om man väljer att skippa engångsskydd som tamponger och bindor – och istället satsar på en menskopp som kan återanvändas vid varje mens upp till 10 år.

 

1. Minskat sopberg

En genomsnittlig kvinna förbrukar ca 11 000 engångs-mensskydd som tamponger och bindor under sin livstid. Det innebär att var och en av oss som använder engångsskydd slänger ca 125-150 kilo bindor och tamponger i soporna. Om man multiplicerar det med alla kvinnor världen över förstår man vilka enorma mängder sopor som mensskydd ger upphov till. Att jämföra med användning av menskopp – där en enda menskopp kan ersätta över 2500 st bindor och tamponger!

mensskydd

 

2. Minskad bomullsanvändning

En stor mängd av alla tamponger och bindor innehåller bomull. Tyvärr är bomullsodlingar extremt vattenkrävande; bomull räknas som världens ”törstigaste gröda” och kräver över tre liter vatten per bomullsknopp.

Dessutom innehåller majoriteten av alla bindor och tamponger innehåller icke-ekologisk bomull som har blivit besprutade av starka bekämpningsmedel = ingen hit för miljön (eller för ditt eget underliv heller, om man ska vara ärlig!).

 

3. Färre farliga kemikalieutsläpp

Men att tillverka bindor och tamponger är inte bara resurskrävande, det är också en mycket kemikalie-intensiv process. De flesta tamponger innehåller kemikalier som dioxin, klor och rayon. När tampongerna hamnar på sopdepåer riskerar dessa ämnen att tas upp av jorden och förorena grundvattnet.

 

4. Mindre plast

De allra flesta bindor innehåller polyetylen-plaster (i ”limmet” som används för att få bindan att fästa mot underkläderna), som är en miljöfarlig förorening. Inte nog med att du har den nära din kropp – polyetylplasten ska också brytas ner när du slänger den.

Faktum är att tamponger, bindor och trosskydd – och alla plastförpackningar runt dem – genererar mer än 200 000 ton sopor varje år. Och de innehåller alla plast. En normal binda innehåller ca 90% plast! Så om du vill plastbanta kan man lätt börja på hygienavdelningen.

 

5.  Minskad nedskräpning

Normalt hamnar bindor, tamponger och alla plastförpackningar runt dem på sopdepåer och i förbränning. Men många hamnar i hav, sjöar och stränder. Alldeles för många spolar ner använda mensskydd i toaletter, enbart i Storbritannien spolas två miljarder mensskydd ner per år – och orsakar 75% av alla avloppsstopp. (Och skapar kostnader för över 14 miljarder pund årligen!)

 

Med andra ord – du gör miljön en riktigt schysst tjänst om du går över till menskopp.

Klicka här för att handla en menskopp från Organicup  >>>

 

Vill du veta mer om fördelarna för egen del, så rekommenderar vi att du läser vidare:

Våga prova menskopp: 8 saker som kommer att få dig att älska den >>>

8 anledningar till att du borde ha menskopp >>>

Recension: Testat menskopp och rengöring från Organicup >>>

Frihet på semester: menskopp gör sol och bad enklare >>>