Blir det ett glas rött till middagen? Eller kanske lite bubbel till fredagsmyset? Se i så fall till att välja ekologiska varianter. Här ger vi dig fyra anledningar till varför du ska välja ett ekologiskt vin.

 

1. Om du väljer ekologiskt, slipper du få i dig bekämpningsmedel
Du kanske är van att välja vinflaska utifrån etikett, land eller prislapp? Vi rekommenderar att du tänker om! Välj inte vin utifrån hur det ser ut eller framstår, välj det för dess innehåll! Det kan väl vara värt några kronor extra eller en mindre flashig etikett för att du ska slippa få i dig rester av miljöskadliga kemikalier som många konventionella druvor besprutas med?

Ekologiska viner är gjorda på druvor som växt i  mer näringsrika jordar, jordar som innehåller en varierad blandning av naturliga mikroorganismer. Dessa jordar främjar kraftigare vinstockar som är naturligt bättre på att stå emot sjukdomar, som i sin tur genererar bättre frukt. Eftersom ekologiskt odlade druvor kommer från friskare jord, tenderar vinerna att vara lite ljusare och har en renare smak av frukt. Det är alltså inte bara är de bättre för jorden, det godare också!

 

2. Ekologiska viner innehåller färre tillsatser
Ekologiska viner har ofta mycket lägre mängder av tillsatta ämnen sulfiter än icke-ekologiska viner. Sulfiter tillsätts ofta i konventionella viner som ett konserveringsmedel för att förhindra att vinet blir surt eller dåligt. Alla viner innehåller naturligt förekommande sulfiter, och i små mängder är de svåra att upptäcka. Men stora mängder sulfiter kan utlösa allergiska reaktioner som orsakar huvudvärk och är inte bra för personer som lider av astma.

 

3. Du gör en god gärning, du gör ett miljömedvetet val!
Genom att välja ekologiskt vin så har du tagit ett aktivt beslut och en ståndpunkt: Du har valt att stötta de producenter som gör en medveten satsning på att förbättra vår miljö. Så enkelt och samtidigt en god gärning!

I förlängningen har du varit med och skapat en kedjereaktion. I takt med att ekologiska viner ökar i popularitet, kommer fler och fler producenter att vilja följa upp den efterfrågan som finns genom att producera ekologiska viner genom hållbara metoder. Vips har du gjort en inverkan för framtida generationer. Skål då!

 

4. Ekologiska vinproducenter är mer benägna att producera miljövänligt

Förutom ekologiska jordbruksmetoder i sin vinproduktion, så är många vinodlare också mer benägna att göra andra typer av gröna initiativ. Kolla in vinproducenternas hemsidor och ta reda på hur de faktiskt jobbar och tar ansvar. Det finns flera roliga initiativ, bland annat finns det en vingård som tagit hjälp av 800 ankor och därigenom på ett smart sätt blivit mer miljövänliga, en annan vingård använder cyklar som transportmedel för att minska utsläppen.

Läs mer om märkningar på vinflaskorna här >>>

Av: Lovisa Carlberg
Källa: Mind Body Green / Kurera