Banan är nyttigt! Bananfrukten kan ätas som den är, användas i din matlagning, göra bananpannkakor eller varför inte en banansmoothie. Älskar du bananer, eller känner du någon som behöver övertygas? – Vi listar 10 anledningar till varför du borde äta en banan om dagen.

Varför är banan bra?

1. Har du funderat på varför maraton-löpare ofta äter en banan före (och under / efter) loppet? Det är för att bananer innehåller glukos, som är den källa till lättupptaget socker som ger optimal energi för din ansträngning! Att äta en efter ansträngning hjälper till att snabbt fylla på energiförråden som förbrukas under ett tufft pass.

2. Bananer innehåller flera sorters vitaminer och mineraler, bland annat kalium, vitamin A, magnesium och vitamin C!

3. Bananer innehåller inget fett, kolesterol eller salt – ämnen du inte bör överdosera!

4. Bananer gör att du somnar lättare! Tryptofan är en aminosyra som finns i bananer, den viktig för att kroppen ska kunna tillverka serotonin och melatonin som har betydelse för sömn. Så ta en banan innan du säger god natt.

via GIPHY

5. Kalium, som banan innehåller, hjälper dina muskler att återhämta sig efter träning, ger musklerna bättre förutsättningar för tillväxt – summan av kardemumman: du kan träna mer!

6. Bananer innehåller massa kostfibrer och järn, perfekt mellanmål!

7. Banan kan lindra ditt sötsug och är ett snabbt, nyttigt och smart mellanmål att ha hemma! Börjar bananen bli brunsvart? Hacka den i mindre bitar och frys in, perfekt att göra snabbglass på eller att slänga ner i din smoothie!

8. Balansera dig! Om du lätt får humörsvängningar eller PMS kan banan vara lite extra bra. Bananer innehåller nämligen vitamin B6 som kan lindra klassiska PMS-symptom.

9. Enligt amerikanska Food and Drug Administration så innebär kombinationen låg salthalt och mycket kalium de optimala förutsättningarna för att få ett lägre blodtryck. Perfekt om du vet att ditt blodtryck kan vara i överkant.

10. De ger dig en naturlig detox. Eftersom bananer är rika på Pektin! Pektin – som är en gelatinliknande fiber drar till sig toxiner i kroppen och spolar ur dem tillsammans med urinen.

 

Källor: SvD & Eatthis.com

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev OCH få 10% rabatt vid nästa köp >>>

 

Enkel recept med banan som bas nedan:

Enkla bananbitar med bär, jordnötssmör och kokosgrädde