Fräscht – med citron och vitlök mot februariförkylningen! 😉

Lila bulgursallad med auberginegucka
4 port

2 pkt halloumi

4-5 rödbetor
1/2 gul lök
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl bulgur
1/2-1 vitlöksklyfta
1/2 msk honung
1/2 citron, saften
2 msk olivolja
salt och svartpeppar

Babab gannouj (aubergineröra):
2 små auberginer
1-2 vitlöksklyftor
1/2 citron, saften
1/2 dl tahini
1 msk olivolja
salt efter egen smak
mynta

Börja med baba gannoujen: Sätt ugnen på 200 grader.
Halvera auberginerna och strö salt på snittytorna. Låt stå 10-15 minuter och torka sedan av vattnet från halvorna med hushållspapper. Lägg halvorna med snittytan uppåt på en plåt. Ugnsbaka 20-25 minuter tills de är mjuka. Låt svalna och dra sedan av skalen. Lägg aubergineinkråmet i en matberedare tillsammans med vitlöksklyfta (en brukar räcka), citronsaft, tahini och olivolja. Mixa ihop och smaka av med salt. Lägg upp i en skål och strö ev lite torkad mynta över.
Skala och skär rödbetorna i tunna klyftor. Gör likadant med löken. Koka grönsakerna mjuka i en kastrull med vatten och 1 grönsaksbuljongtärning i.
Koka bulgaren enligt instruktionerna på förpackningen. Vänd ihop med rödbetor och lök.
Pressa vitlöken och blanda med honung, citronsaft och olivolja. Salta och peppra. Häll ner allt i bulgursalladen och blanda väl. Strö ev färsk persilja över.
Stek hallomiun och servera allt tillsammans.