Meny

close

Veckans vardagsvego: Vegetarisk gulaschpanna med wok

Jag gillar att kunna variera smakerna på min mat. Ett bra sätt att göra det på är att låta sig inspireras av olika länders kök. Den här gången fick rätten lite gulaschsmak – tack vare smaken av rökt paprika.

Vegetarisk gulaschpanna med wok
4 port

1/2 gul lök
rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 röd paprika
1 msk äppelcidervinäger
1 grönsaksbuljongtärning/1 nsk grönsaksbuljongpulver
3-4 msk tomatpuré
2 finhackade tomater
ca 1 dl vatten
1 tsk torkad koriander
0,5 msk rökt paprikapulver
300-400 g quornbitar
salt, peppar
4 port matvete

Wok:
100 g sockerärtor
1 broccolihuvud
1/2 röd paprika
1/2 röd lök

Koka matvetet. Rosta cashewnötter i en torr stekpanna.
Hacka löken. Värm rapsoljan i en stekpanna med höga kanter och fräs lök, vitlök, hackad chili samt paprika i några minuter. Tillsätt vinäger och smula ner grönsaksbuljongen. Tillsätt även hackade tomater och tomatpuré, samt ca 1 dl vatten. Krydda med koriander och paprikapulver. Låt puttra ihop någon minut innan du lägger ner quornbitarna. Låt allt koka ihop i 10-15 minuter. Salta och peppra.
Dela broccolin i bitar och skiva paprikan samt rödlöken. Hetta upp olja i en stekpanna/wokpanna och fräs grönsakerna några minuter, tills de mjuknat lite men har kvar spänsten. Servera till quornpannan och matvetet, samt strö cashewnötter över. Yummy!

Fler rätter med quorn:
https://www.naturligtsnygg.se/veckanseko/veckans-vardagsvego-quorn-i-gron-curry/

Veckans vardagsvego: Inbakade marinerade quornbitar med limesås

Veckans vardagsvego: Mustig quornfärsgryta

6 saker att njuta av i höst

Snacka om att det har varit en fantastisk sommar! Och den bara fortsätter och fortsätter. Den här veckan har det varit rena sommaren i Stockholmsområdet (lite läskigt är det ju samtidigt, men just nu försöker jag ändå att njuta av nuet).
Men det kommer ju en höst också. Och det ser jag fram emot. Här är min lista över saker som jag ser fram emot den här hösten.

  1. Plocka bär och svamp. Plockar kantareller och letar lingon (har dock inte hittat något bra lingonställe här kring Mälaren, tips mottages tacksamt!)
  2. Vandra och fotografera i skogen. Skogen är aldrig så vacker som under hösten, med höstvarmt solljus som silas mellan trädkronorna och löven som börjar skifta färg. Älskar även den friska luften och dofterna från skogens marker som är någonting alldeles extra denna årstid.
  3. Gå på höstmarknad. Igår var det skördefest på Wenngarns slott – den missade jag tyvärr. Wenngarns slott med omnejd har nämligen utvecklats till ett himla kul område med friluftsaktiviteter, restaurang, träningsevent, café, en liten handelsträdgård och återkommande evenemang av alla de slag. Kolla in hemsidan! Men höstmarknad på Skansen ser också kul ut.
  4. Höstlov i Roslagen. Varje år försöker vi åka ut till svärföräldrarnas stuga i Roslagen på höstlovet. Älskar tystnaden och känslan av att vara där nästan helt ensam. Men jag är lite sugen på att åka till Åre också, och bo på Holiday Club (inte sponsrad :-)). Min bästa kompis, tillika ingift jämte, rekommenderar det varmt eftersom det finns upplevelsebad och spa i hotellet och en massa kul aktiviteter (paddla på SUP-brädor etc) runtomkring.
  5. Söka miljökurser. Jag vill veta mer om hållbar utveckling, ur alla aspekter. I höst ska jag ta mig tid att leta efter och söka in till fler bra kurser att gå (tidigare läste jag kursen Världens Eko vid Stockholms universitet – därav namnet på bloggen =)), så jag kan fortsätta inspirera och peppa både mig själv och andra.
  6. Bra böcker. Ser fram emot fortsättningen på boken “Min fantastiska väninna”, av Elena Ferrante, som kommer i oktober. Läsa är verkligen underskattad underhållning som jag kan längta efter när schemat är tajt.

Vad tycker du bäst om med hösten? Kul om fler delar med sig. =)

 

 

Nya mattrenden: Climatarian

Nästa gång jag besöker Köpenhamn blir det definitivt ett besök till Amass!

Det finns en del fördelar med att jobba som journalist. Som till exempel att man får gå på intressanta trendspaningar och -föreläsningar. =)
I veckan besökte jag Food & Friends som en gång per år berättar om kommande års mattrenden. Den stora mattrenden nu är att allt fler vill bli Climatarians.

Vad är då det? Jo, det är människor som försöker äta sådant som inte belastar klimatet i onödan. Genom det vi äter vill vi vända klimatutvecklingen som den ser ut idag, med global uppvärmning, utfiskning etc. Det genom åtgärder som dessa:

  • att äta närproducerat för att minska onödiga transporter.
  • att äta mindre kött för att minska utsläppen av västhusgaser
  • att använda allt från råvaran (till exempel skal från rotfrukter, alla delar av ett djur etc) för att minska matsvinnet.
  • att slänga mindre mat genom att planera veckomatsedlar utefter vad det som finns hemma och sedan komplettera med det som behövs.
  • att köpa ekologiska livsmedel så långt det går.
  • att äta fler sorters fisk eller andra livsmedel för att inte överbelasta de djur/grödor som är mest vanliga och populära att äta
  • att välja råvaror efter vad som är i säsong.

 

Ett kul danskt exempel är restaurangen Amass. Där planeras till exempel menyn så att rester från rätt 1 kan användas som råvara i rätt nr 2. När man går hem får man med sig en påse med chips av överblivna grönsaksskal hem. Och en del av råvarorna blir kompost i de egna odlingarna.
På så sätt genererar Amass, enligt Lennart Wallander som är vd för Food & Friends, 25 000 ton mindre sopor per år!!!
Nästa vecka tänkte jag tipsa om fler zero waste-restauranger/barer att besöka!

 

Läs mer om mattrender:

• Kan man äta myror?