Sanningen om Moroccan Hair Oil eller marockansk hårolja

Hollywood är helt tokiga i marockansk hårolja just nu och det finns en uppsjö av olika produkter att välja bland. Orofluido är en av många populära oljor liksom Morrocan Oil som är på bild här ovan. Men tyvärr så innehåller de lite mer än bara naturlig olja som ni ser.

Kaé, till vänster i bild, är ett franskt varumärke som säljer äkta arganolja från Marocko. Deras olja kommer från arganodlingar som är fair trade där alla vinster går till kvinnokollektiv som driver odlingarna. Bilden ovan är från deras hemsida och visar ganska tydligt att det snabbt går att kommersialisera en trendig mirakelprodukt genom att slänga i lite billiga kemiska utfyllnadsingredienser och plast sälja som “the real thing”. Jag föredrar äkta vara. Jag har tidigare skrivit en Ingrediensskola om arganträdet, här hittar du den.

Området i Marocko där arganträden växer är skyddat av UNESCO, men trots det är skogarna inte helt säkra, bland annat på grund av erosion, men också på grund av överodling. Så ska du köpa produkter med argan, se till att det är fair trade, så att odlingarna skyddas och kvinnorna i området stärks och får en chans att lära sig läsa och skriva.

Nyfiken på ekologisk arganolja? Läs mer här: 

• Hur använder man arganolja? + 4 favoriter.

• Härliga ansiktsprodukter med arganolja från Kahina Giving Beauty.

• Recension av ekologisk arganolja från Morroccan Natural.

 

22 comments

 1. Jag har sett ett program om skönhetsvård i Hollywood och de tog upp just Moroccan Hair Oil och vilka kändisar använder oljan. De var frälsta, det bästa produkten som finns på marknaden enligt dem.
  Men vet de vad som finns i oljan eller bryr de sig bara om utseendet? Hur långt kan de gå för utseendesskull?

 2. Arganolja är superbra i håret men man får se till att inte överdosera :)
  Något jag undrar över är hur det kommer sig att det är en sådan prisskillnad på arganoljorna. Alla skriver att de är fair trade, att det är 100% olja etc. Är det då flaskorna vi betalar för eller?

 3. Jenny: Tror det kan ha att göra med första pressning också. Till viss del iaf? Olja från första pressningen blir således dyrare. Men det kanske också är materialet som flaskorna består av? Håller för övrigt med dig, skillnaden på slutprodukten är nog marginell så prisskillnaden verkar inte relevant.

 4. Min erfarenhet som hudterapeut är att det är oerhört stor skillnad i kvalitet smak och egenskaper mellan olika oljor som ändå är av samma sort. Jag skulle inte ens vara i närheten av de resultat jag ser om jag inte använde de bästa råvarorna. Om man tänker på hur det är med vin så inser man att det kan vara som två helt olika världar.Det som påverkar oljan är växtplats (jordmån, klimat , väder som kan variera år från år mm), hantering, när och hur plockas växten, pressning (första pressning, kall eller varm, destillering med eller utan lösningsmedel mm) förvaring. Hur tappas oljan sedan upp och i vad. De är några av parametrarna som avgör kvalitén på oljor, och som naturligtvis påverkar kostnaden.
  För eteriska oljor så avgör växtplats kemotypen på oljan. Alltså vilka egenskaper den sedan har och därmed vad den har för användningsområden. Det gör också att en blandning för en hudvårdsprodukt kan behöva varieras beroende på vilket väder det varit
  :-) Kramar och solstrålar G

 5. Tipsar: Hos oss på Body Bazar kan du köpa högsta kvalitet av argan olja för endast 189 kr. Fair trade, rå och ekologisk. Om man ska använda argan i håret kan en 30 ml flaska inte räcka långt faktiskt, särskilt om man ska använda till håret också.

 6. Den bästa oljan enligt mig är Kerastase Exilur eller ngt sånt. Helt fantastisk innehåller inte någon som helst silikon och är fortfarande den som håller sig bäst på markanden.

 7. Jag använder Arganolja varje dag till både håret och ansiktet. Det är verkligen en mirakelolja dock så är det svårt att hitta 100% ren Arganolja idag. Jag har prövat en ny märke som heter http://www.loelle.se, prisvärt och mycket bra kvalité. :)

 8. Tipsar här om 100 % ren arganolja som jag hämtar själv från Marocko.
  30 ml för 100 kr. Eftersom oljan är 100 % så användes oljan till hela kroppen.

  Varmt rekomenderat.

  Jag nås på min mail vid intresse.

  Rachidelmahi@live.se

 9. Sorry att göra vissa av r besvikna men Redken och Kerastaseoljorna innehåller både silikoner och parfymer. Kan tipsa om mandelolja, superbra både påhud och hår:)

 10. Den absolut bästa Argan Oljan som jag har provat är den ifrån The White One Cosmetiks, den heter Morocco Argan Oil! Rätt prisvärd också, finns på thewhiteone.se

 11. Om det finns intresse för 100 % färsk kallpressad arganolja som är köpt av mig själv i Marocko direkt från kvinnokooperativet, så är det bara att kontakta mig för mer info och priser,
  Det finns en hel del så kallade 100 % arganoljor ute i marknaden men faktum är att det är mycket som är blandat med ren rapsolja, så det enda sättet att vara säker på att man har ren produkt är att köpa direkt från kvinnorna och se exakt vad man får, dessa underbara damer som jobbar så hårt säljer alltid en ren produkt som är väldigt dyr, därför blandas den för att dryga ut, ibland kan så kallade ren arganolja innehålla så lite som 5% arganolja och resten är faktiskt rapsolja.
  Jag köper en ren produkt som är upphälld på flaska framför mig, jag tar hem den till Sverige, sedan fyller jag över det till mindre flaskor.

  Ni kommer inte att ångra er, det vet jag

  Mvh
  Zakaria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *