Kallpressat kaffe (cold brew kaffe) finns precis överallt här i L.A och är ett måste på juicebarernas menyer. Men varför ska man helt plötsligt kallpressa sitt kaffe? Varför inte vanligt hederligt bryggkaffe så som vi alltid gjort?

Jo, det ska jag berätta. Först och främst så är det viktigt att veta att kaffe ligger högt upp på listan över livsmedel som gör kroppen sur. En sur kropp vill vi inte ha men kaffet vill vi inte heller ge upp – för allt i världen -herregud! Att dricka kallpressat kaffe gör det mindre surt för kroppen och den kan tillgodogöra sig de antioxidanter kaffebönan är proppfull med.

Tips:

Vill du inte dricka kallt kaffe så kan du tillsätta kokande vatten i koppen alldeles innan du ska dricka. Se bara till att göra det kallpressade kaffet en aning starkare då.

 Mal bönorna i en manuell kaffekvarn så de inte hettas upp så mycket. Jobbigt i början kanske, men man vänjer sig.

Välj mörkrostade bönor, de har lägre acidity från början och gör ett kallpessat kaffet ännu mindre surt för kroppen.

Lägg en klick fett eller olja i ditt varma kaffe som exempelvis ekologisk kallpressad kokosolja. Kokosoljan gör så att kaffeinet absorberas långsammare och vi känner oss inte så speedade, utan håller en jämn nivå energimässigt.

Kallpressat kaffe i french press

Du behöver

1,5 dl kaffebönor (mer eller rmindre efter behag)
7 dl vatten, helst filtrerat.

Så här lätt som en plätt är det

Mal kaffebönorna och häll över i en franskpress (8 koppars).
Tillsätt kallt vattnet och rör om med en sked.
Sätt på franskpressens lock och låt kaffet dra i kylskåp i 12 timmar.
Tryck ner filtret långsamt.
Ditt kallpressade kaffe är färdigt.

En himla god grej är att göra egen nötmjölk som man smaksätter med vanilj och dadlar och sen häller i önskad mängd av det kallpressade kaffet och häller över is, mmmummma. Mer kafferecept utlovas från baristan här borta i väst. 🙂