Kallpressat kaffe ( cold brew kaffe ) med vanilj och nötmjölk blir en fräsch shake som man kan bjussa på i sommar om man vill. Jag älskar att blanda en skvätt kallpressat kaffe med mandelmjölk och hälla över is.  Det blir riktigt gott och om man vill så kan man smaksätta med vanilj men även lite kanel. Här kommer ett utlovat recept på en Almond Joy Latte och ett recept på kallpressat kaffe.

1 stort glas, eller en normalstor flaska

1 dl mandel, blötlagda i 6–8 timmar

5 dl vatten 1–2 dadlar, urkärnade

½ tsk vaniljextrakt och eventuellt en nypa kanel

en nypa havssalt

2–3 dl kallpressat kaffe, eller mer efter smak

isbitar

Häll av vattnet från den blötlagda mandeln och skölj noga. Mixa mandel och vatten i mixern till en slät mjölk och sila genom en nötmjölkspåse. Skölj ur mixern och häll tillbaka mjölken. Tillsätt dadlar, vaniljextrakt, en nypa havssalt och kaffet. Mixa igen i ca 30 sekunder. Häll upp i glas över isbitarna och njut av en god mandellatte.

Foto: Stephanie Bjelkstam från Superhälsa