Meny

close

Vanilj från Madagaskar

_MG_0340_LITENVanilj från Madagaskar

Från Madagaskar, hallå! Hur läckert är inte det? Fick dom som en tidig julklapp av min fina vän Helena idag när vi lunchade indiskt. Hon fick mandel-kolor av mig. Vanilstängerna var så färska att det luktade vanilj lång väg genom plasten. Helt mjuka och underbara. Funderar vad jag ska göra, vill använda varje millimeter. Har just nu den ena stången kokande i en kastrull med mera kolor-to-be. Ska smaksätta den hälften med choklad och hälften ska jag strössla havssalt på. Tips på ett gott vaniljrecept till den andra? Jag använder ju i princip vanilj i allt, men gärna ett där den verkligen blir använd hel och hållen, både fröna och stången.

Och herregud vad ni har gett mig helt fantastiska Göteborgs-tips! Vill göra allt som ni har skrivit, får bli fler turer dit märker jag, det blir svårt att hinna allt på två dagar.

TACK!

_MG_0296_liten _MG_0304_liten_bwTACK!

..för all underbar feedback på eBoken. Herregud, blir helt varm ända in i hjärteroten och vill bara skrika rakt ut och ge er alla en stor kram på samma gång. Ni är så fina! Beslutet om att göra en engelsk variant av boken är nu taget också. Den kommer inom några dagar. I helgen styr jag kosan mot Göteborg för en mysig helg med julmarknad på Liseberg, hotellövernattning mm. Jag längtar redan ihjäl mig efter hotellfrukosten. Har jag några Göteborgs-boende-läsare som har några bra tips på restauranger, caféer & to-do’s i GBG? Alla tips är välkomna.

Mandel-kola-tips

_MG_0058_litenMandel-kola-tips

I eBoken finns receptet på den här skönheten ovan. Herregud, jag trodde knappt mina smaklökar när jag tog ut den ur kylskåpet och tog en tugga av denna sega, himmelskt kola-smakande godbit. Tänkte att jag skulle ge er som köpt boken ett tips när det gäller kokningen av denna kola. Jag använde mig av ekologisk getmjölk, det blir verkligen hur gott som helst. Ekologisk röd komjölk eller ekologisk komjölksgrädde fungerar lika bra det också. Jag har provat med icke-animalisk mjölk och det går dessvärre inge vidare med just det här receptet, däremot finns det andra varianter man kan göra såklart.

Men, åter till tipset..

Koka kolan länge. Ge den tid och massvis med kärlek! Den kommer att gå från att vara vit, till att bli ljusbrun och börja tjockna lite, sedan blir den gyllenbrun och tjocknar ändå lite till, till sist blir den intensivt mörk-guld-brun-aktig. Då har du i matfettet och låter det bubbla ännu lite till. Hellre för länge än för kort. För doseringen i boken har jag beräknat 15-20 min kokning minst, om du dubblar receptet får du också räkna med den dubbla koktiden.

Ha tålamod. Jag tycker personligen att det är så jädra underbart att bara låta tankarna flyta iväg och stå och vispa lugnt och metodiskt i en kastrull som doftar som rena rama paradiset. Meditation, mindfulness och avslappning på hög nivå.