Het, läkande latte!

Underbar latte med kryddor som har läkande – och positiva hälsoeffekter. Jag började känna mig klen för några dagar sedan och anade snabbt en förkylning. Fick rethosta på natten och blev trött och slut. Förutom att göra en daglig dos av den här läkande latten körde jag genast igång med att pimpla massa ingefärste gjort på riven ingefära och citronsaft.

Gurkmeja innehåller det aktiva ämnet kurkumin, en stark antioxidant med antiinflammatorisk effekt. Anses även ha en positiv effekt på tarmsjukdomar och allergier.

Svartpeppar ger gurkmejan superkraft, den gör nämligen att kroppen tar upp kurkumin betydligt bättre. Svartpeppar ökar även näringsupptaget i tarmen och lindrar mag – och tarmbesvär.

Ingefära har länge använts för att behandla allt från förkylningar till förstoppningar och illemående. Ingefära har även visat sig ha en förmåga att bekämpa inflammationer, vilket intresserar många forskare.

Kanel anses ha antibaktriella och antiinflammatoriska egenskaper. Kryddan anses även vara bra för matsmältningen och kan dämpa illamående.

Honung har i århundranden använts som naturmedicin tack vare sina antibaktriella egenskaper. Det forskas på om honung kan användas som antibiotika då den visat sig klara en envis bakterie som kan orsaka allt från halsfluss till blodförgiftning.

Kardemumma innehåller antioxidanter som anses stärka immunförsvaret och matsmältningen.

Chili är inflammationsdämpande och kan t.ex lindra förkylningssymptom. Chilifrukter är även rika på vitamin C som hjälper kroppen att motverka infektioner.

Het, läkande latte

LÄKANDE LATTE

2 dl valfri vegetabilisk mjölk, jag använde mandelmjölk
1 krm gurkmeja
1/2 krm svartpeppar
1/4 krm chilipulver
1/2 krm kanel
1/4 krm kardemumma
1/2 tsk färsk riven ingefära
1/2 tsk honung

GÖR SÅ HÄR

Vispa ihop alla ingredienser utom honungen i en kastrull, värm upp latten på medelvärme. Ställ åt sidan och låt svalna något. Ha i honungen. Drick och njut!

Källor: Svd #1, Svd #2, Powerfruits, Land, MåBra