Pumpasoppa_MG_8557_liten_MG_8503_litenHärlig enkel höstsoppa – het butternutsoppa med ingefära och rostade pumpafrön! Älskar soppor, det är så härligt att göra storkok av och fylla kyl och frys med. Extra underbart är det att värma sig med nu när det börjar bli höstluft ute! Vad är eran favoritsoppa?

INGREDIENSER

Receptet ger ca 1 liter soppa

400 g pumpa, jag använde butternut, annan pumpa går också bra
6 dl vatten, eventuellt mer till önskad konsistens
1-2 tsk örtsalt, eventuellt mer eller mindre efter behag

2 rågade msk färsk riven ingefära
1 gul lök, finhackad
1 stor vitlöksklyfta, finhackad

1 dl fet kokosgrädde (den tjocka krämiga delen) + 1 dl till servering
1-2 tsk honung eller agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
Saften av 1/2 citron
1/2 tsk svartpeppar
1 krm curry
1 krm cayennepeppar
1 msk torkad koriander, kan uteslutas

Kokosolja till stekning

1 dl pumpafrön, rostade i stekpanna med lite salt

GÖR SÅ HÄR

1. Dela pumpan. Gröp ur fröna. Det är lite pillgöra men spara dom gärna, väldigt goda att rosta.
2. Skala sedan pumpan och dela den i små bitar.
3. Koka tillsammans med saltet i 6 dl vatten tills bitarna är mjuka, 10-20 minuter beroende på hur stora bitar du gör.
4. Stek under tiden vitlök, lök och ingefära i kokosolja i en stekpanna.
5. När pumpan är mjuk häller du i löken tillsammans resterande kryddor samt kokosmjölken, citronsaften och honungen.
6. Mixa soppan slät med en stavmixer och låt puttra under lock i 15-20 minuter.
7. Ju längre den står desto mer kommer den underbara ingefärasmaken fram.
8. Smaka av soppan och krydda eventuellt med mer salt, svartpeppar, koriander, citron och honung efter behag.
9. Rosta pumpakärnorna i lite örtsalt i en stekpanna, jag använde samma som jag stekt löken i.
10. Servera soppan med en klick naturell kokosgrädde, rostade pumpakärnor och eventuellt lite mer koriander på toppen.

FRI FRÅN

Gluten, raffinerat socker, mejeriprodukter, ägg och nötter.

TIPS

Addera lite citrongräs, thaibasilika och kokosflingor till soppan så får den fantastiska asiatiska influenser som får smaklökarna att dansa.