_MG_2290_liten

Raw falafelsallad som är glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg och du kan enkelt välja om du vill göra den utan nötter. Så fräsch och fantastiskt god!

Ingredienser ca 1 portion

SALLAD
1 handfull blandad sallad, till exempel ruccola och babyspenat
2 körsbärtomater
1/4 rödlök, skuren i skivor
1-2 msk granatäpplekärnor
1/2 apelsin, skalad, fliead och hackad
1/4 paprika, hackad
Valfria groddar att toppa med

FALAFEL
5 msk solroskärnor
2 msk rumsvarm kokosolja
2 msk raw nöt – eller frösmör, till exempel mandel – eller solroskärnesmör
1 tsk chia frön
1/2 tsk örtsalt, mer eller mindre efter smak
1 1/2 tsk mald spiskummin
2 msk citronsaft
1 tsk agave sirap eller 1 urkärnade dadel, alt. annan valfri sötning
1 vitlöksklyfta, finhackad
Pumpakärnor till panering

DRESSING
1 tsk olivolja
1 tsk citronsaft
En nypa salt

GÖR SÅ HÄR
Mixa solroskärnorna i en matberedare/blender till ett mjöl. Lägg sedan i övriga ingredienser och mixa igen. Låt smeten stå och dra i minst 20 minuter. Det ska vara klibbig och tjock men inte torr. Tillsätt mer kokosolja om den är torr. Addera solroskärnor och chiafrön om den är alldeles för klibbig. Fukta händerna i lite kallt vatten och forma runda bollar som du rullar i pumpakärnor. Ställ in dom i kylen i ca 30 minuter så att dom får sätta sig. Servera med salladen och dressingen!

FRI FRÅN
Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg och utan nötter

TIPS
Du kan också använda pumpakärnor istället för solroskärnor. Du kan även använda nötter om du skulle önska, testa dig fram till en bra konsistens om du byter ut någon ingrediens.