Tidigare i veckan bjöd Centerpartiet och deras miljöpolitiska talesperson Kristina Yngwe in till ett seminarium om kemikalier i badrumsskåpet. Som ni kanske minns var jag för en tid sen på ett runda bordssamtal i Riksdagen, inbjuden av Kristina Yngwe. Här kan ni läsa om det.

Seminariet inleddes med att Kristina drog lite bakgrund; när vi använder hygien- och skönhetsprodukter utsätts vi för ganska många syntetiska kemikalier. Vissa av dessa kemikalier påverkar vår hälsa, andra påverkar vår miljö och ansvaret för dessa effekter av våra skönhetsprodukter inte riktigt samordnat. Dessutom vet vi väldigt lite om alla syntetiska kemikalier som vi använder dagligen.

seminarium

Här ser ni professor Ian Cotgreave från Swetox, ett forskningscenter om kemikalier. Ian pratade om att vi lever i en kemosfär, alltså att vi är omgivna av syntetiska kemikalier inte enbart i våra skönhetsprodukter. Han berättade att Kronprinsessan Victoria nyligen varit på besök på Swetox och att hon efter den träffen gick hem och rensade ut all plast ur sitt hem. Varför? På grund av hormonstörande ämnen som finns i plast. (Och som också finns i vissa skönhetsprodukter.)

Ian pratade också om riskbedömning av syntetiska kemikalier. I dag måste de riskbedömas individuellt, men en kemikalie verkar sällan ensam, betänk en hudlotion där det kan finnas flera olika syntetiska kemikalier som verkar tillsammans. Han efterlyste möjligheten att gruppera kemikalier och möjligheten att riskbedöma dem i grupp. Efter EU-beslutet 2013 där djurförsök är förbjudna inom kosmetika, har det blivit svårare att testa alla kemikalier. Så riskbedömning är både svårt och tar tid i dag.

seminarium

Publiken ser ju jätteuttråkad ut, men det var de faktiskt inte, utan ställde flera frågor. (Lovar!)

Peter Sörngård

 

Peter Sörngård från Svenskt Vatten berättade vilka ämnen som man har svårighet att bryta ned i våra reningsverk runt om i landet:

• PFAS – perflourerande ämnen som tex används som impregnerande ämnen, fönsterputs, brandskum och även i makeup och hudvård. Dessa är svåra att bryta ned och är bioackumulerande (de lagras i djurens vävnader).

• Triclosan – bakteriedödande ämne som finns i tandkräm, deos, tvålar och annat och som är giftigt för miljön och som inte kan brytas ned i reningsverken.

• Mikroskräp – platspartiklar som finns i peelings, tandkräm och andra skönhetsprodukter och där man inte kan fånga upp allt i reningsverken. Dessa mikroplaster hamnar så i våra vatten och påverkar miljön (fiskar och andra djur).

• 2ethylhexyl 4-methoxycinnamat – syntetiskt UV-skydd som inte kan brytas ned och som är hormonstörande.

Många tänker nog inte riktigt på att alla skönhetsprodukter man använder också hamnar i våra avlopp och i våra vatten. Hur då? Ja, vi tvättar ju av oss det, och vi står ju i duschen ett antal gånger per vecka. Och solskydden? De hamnar i våra hav och vatten när vi badar.

Ser ni bilden bakom Peter? Det är hans dotter som bara några dagar tidigare fick en kraftig allergisk reaktion när hon skulle färga ögonbrynen med syntetisk färg. Han konstaterade att texten på förpackningen av ögonbrynsfärgen var synnerligen liten och svår att läsa och knappt anpassad för att konsumenter ska kunna förstå innehållet, och förstå att det kan finnas risker.

Sara Nomberg Cecilia Hedfors

Här ser ni Sara Nomberg, lärare på Axelsons ekologiska hudvårdsutbildning och grundare av Organics By Sara. Och Cecilia Hedfors, tf avdelningschef för miljögifter på Naturskyddsföreningen. Cecilia höll en presentation om innehållet i hudvårdsprodukter och problemen med att så många syntetiska kemikalier inte är testade – bara 10 % av alla syntetiska kemikalier som vi kommer kontakt med är testade, så det finns ett otroligt kunskapsglapp.

I år och nästa år kommer Naturskyddsföreningen jobba extra med just skönhets- och hygienprodukter och de tycker att deras miljömärkning Bra Miljöval är ett bra stöd till rådande lagstiftning. Det är rörigt i skönhetsbranschen – det är alla överens om. Både när det gäller lagstiftning, tillsyn och ansvar.

Och sen tog Cecilia upp en viktig sak – försiktighetsprincipen. Det betyder att man väljer bort ämnen eftersom man inte vet tillräckligt om dem. Detta borde leverantörer och producenter av skönhetsprodukter anamma, menar hon och jag kan bara hålla med.

paneldebatt

Sen drog en paneldebatt i gång med mig, (längst till vänster), Sofia Mellström från Kicks, Maria Åkerberg från Dermanord, moderatorn Lovisa Källmark från Fores (grön, liberal tankesmedja) och Kristina Yngwe (C). Vi svarade på frågor om hållbar skönhet verkligen finns (ja, självklart!), jag svarade på frågor om det ökade intresset för hållbar skönhet som jag märker, och hur jag gled in på detta.

Vi pratade också leverantörernas ansvar för hela produktionskedjan, varför certifieringar kan vara krångliga, varför konsumenter kan har svårigheter att göra egna riskbedömningar på produkter utifrån INCI, att kvinnor handlar skönhetsprodukter utifrån en känsla, och därför är glamourfaktorn viktig (tyckte i alla fall jag)… på det stora hela ett bra seminarium och en bra debatt.

Kristina Yngwe avslutade med några konkreta förslag från Centern, bland annat att skapa tillsynsansvar för mensskydd – i dag görs inga kontroller av dem. (Skandal!) Hon föreslår också att man ska samordna kosmetika under en myndighet. Gärna för mig!

Skönhetsbranschen har länge fått leva sitt eget liv och nu är jag väldigt glad att det finns politiska krafter som vill se över branschen, för vår skull. Så att vi kanske kan få bättre innehåll som belastar vår hälsa och vår miljö något mindre än i dag.

 

Läs mer: 

• Jag pratade hållbar skönhet i Riksdagen. 

 

English: I joined a panel on chemicals in personlised care products recently, invited by the Center party in Sweden. Several experts participated and I’m so greatful that sustainability is finally on the table!