Krämdeo, deodorantkräm, kokosdeo. Deodoranter baserade på kokosolja och bikarbonat är ganska vanliga i den ekologiska och naturliga hudvårdsbranschen. Blandar man olika oljor/smörer med torra ämnen som arrowrot eller potatismjöl blir det till en kräm som man lätt applicerar i armhålan. Det finns också massor av olika recept som man kan hitta online om man vill göra sin egen variant av krämbaserad deo. Dessa deos är utmärkta alternativ till konventionella deos men de skiljer sig lite.

 

• Kokosolja smälter vid ca 24-26 grader. Det kan betyda att din kräm går från att vara en kräm till att bli flytande under sommaren.

• Undvik kokosoljebaserade deos utomlands. Jag fick lära mig det första gången jag tog med mig min krämdeo till Thailand. Den smälte och blev helt flytande i burken, men det vara bara att ställa in den i kylen så blev den fast igen.

• Krämdeos kan ge fläckar på kläderna. Undvik att använda delikata tyger som till exempel siden eller silke om du vet att du kommer att svettas mycket, det kan bli fettfläckar på din blus. Jag har dock lyckats få bort fettfläckar från viskos med hjälp av vanligt diskmedel.

• Krämdeos med bikarbonat kan ge röda armhålor. Jag har själv reagerat på vissa deos med bikarbonat. Det gör alltså inte ont, men huden i armhålan blir röd. För vissa kan dock det röda också innebära att huden blir irriterad och för vissa kan bikarbonaten ge både kli och smärta.

• Vissa eteriska oljor i krämdeos kan också ge irriterad hud. Det där är väldigt individuellt, och ibland också svårt att veta vad man reagerar på. Vill man vara säker kör man ju deo utan doft.

• Det finns krämdeos i stickformat och i burk – välj det som passar dig bäst!

• Det finns också krämdeos utan bikarbonat och utan eterisk olja (tillsätts för doften) för dig som är känslig.

 

Bästa ekologiska krämdeo – favoriter som funkar!

 

English: I love using creamy deodorants made with coconut oil, but they don’t behave the same as conventional deodorants. That could be good to know.