Nu är solen äntligen på gång och visst är det härligt! Men hudcancerfallen fortsätter att öka i landet och solskydd är viktigt att investera i, för hela familjen. Förutom det klassiska att hålla sig undan när solen är som starkast, använda hatt och gärna uv-kläder på de minsta, så kan man också smörja sig. Och då finns det 3 vägar att gå:

 

1. Solskydd med syntetiska kemikalier som kan vara hormonstörande och på annat sätt skada din hälsa eller miljön. 

 

2. Solskydd med naturligt partikelfilter som inte skadar din hälsa eller miljön på samma sätt. 

 

3. En blandning av ovan.

 

Om vi börjar med nummer 1:

Syntetiska solskyddskrämer kan innehålla hormonstörande kemikalier.

De flesta solskydd som säljs i världen (Nivea, Piz Buin, Eucerin, Garnier, Apoteket…) innehåller syntetiska kemikalier som går ned i huden för att där skydda huden från de farliga UV-strålarna. Dessa kemikalier absorberar UV-strålningarna och man kan säga det sker en kemisk reaktion i huden. Vissa av dessa syntetiska UV-skydd kan vara hormonstörande, kan lagras i kroppen och flera av dem är bevisat giftiga för miljön.

 

Exempel på hormonstörande ämnen i solskydd:

• Ethylhexyl methoxycinnamate – hormonstörande, giftigt för alger och vattenlevande djur.
• 4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC) – hormonstörande, resistent och bioackumulerande (alltså, det lagras i tex fettceller.)

Andra tveksamma syntetiska kemikalier i solskydd, som dock är godkända av EU:

• Butyl Methoxydibenzoylmethane (avobenzone) – allergent och sannolikt mycket giftigt för vattenlevande organismer.

• 3-benzylidene camphor – orsakar östrogeneffekt på fiskar.

• Octyl methoxycinnamate – misstänks vara hormonstörande, har hittats i modersmjölk. Misstänks vara bioackumelerande och farlig för miljön.

• Padimate O (OD-PABA) – misstänkt hormonstörande, allergent och misstänks skada ditt DNA.

• Homosalate (Eusolex / HMS) – misstänkt hormonstörande, misstänkt giftigt för miljön.

• Octrocrylene (oktokrylen) – ganska nytt UV-skydd som orsakar kontaktallergier.

• Benzophenone-3 (Oxybenzone) – misstänkt hormonstörande, misstänkt cancerogent, allergent, giftigt för vattenlevande organismer.

Solskydden hamnar i urinen

I en studie som gjorts på Sahlgrenska fick flera försökspersoner smörja sig med solskydd som innehöll den syntetiska kemikalien Benzophenone-3. De smorde in sig själva två gånger om dagen i en vecka. När de sen kissade hittade man stora mängder av Benzophenone-3 i deras urin i ett par veckor efteråt. 

Helena Gonzalez, hudspecialisten som ledde försöket säger att huden absorberar betydligt mer än vad man tidigare trott. “Nu vet vi att huden är mer som en svamp” säger hon i Expressen. 

Och nu har jag inte ens gått in på alla andra syntetiska ämnen som gömmer sig i solkrämer som silikoner, parfymer, propyleneglykol och annat mindre trevligt.

naturliga solskydd

Vilket skydd innehåller ekologiska och naturliga solkrämer?

Partikelfilter, eller fysikaliskt filter, är icke kemiskt filter främst i form av den naturliga mineralen titandioxid men även zinkoxid. Titandioxid finns bland annat i din mineralmakeup och i din foundation. Partiklarna lägger sig på huden och reflekterar bort skadliga strålar från solen.

Vad är nanopartiklar?

I vissa minarelbaserade solskydd maler man ned partikelfiltren till nanonivå för att undvika att det blir vita hinnor när man smörjer in den på huden. Enligt Pär Svahnberg, doktor i kemi (ibland anlitad av Apoteket) är inte titandioxid i nanoform farligt eftersom det kan inte penetrera huden, utan lägger sig som en hinna utanpå, precis som den är designad att göra.

Det sägs också att titandioxid i nanoform kan oxidera på huden, men enligt Green People, vars solskydd innehåller nanopartiklar, är deras partiklar belagda med silica, så oxideringen kan inte ske. Däremot ska man akta sig för att inhalera titandioxid i nanoform, det kan vara hälsofarligt.

Coral safe solskydd

Du har säkert också sett att allt fler solskydd märks ut som “Coral & Reef Safe” och det är ju bra, att man väljer bort ämnen som kan skada miljön. Dessa solskydd är nästan alltid fria från syntetiska ämnen, som alltså kan skada vattenmiljön.

Och du som testade ekologiska solskydd för några år sen och blev vit – du kan vara lugn. Det har produktutvecklats de sista åren. Numera slipper man vita hinnor och glansig tilltäppt hud.

Här kan du köpa ekologiska, naturliga solskydd >>>

Läs mer: 

Hawaii vill förbjuda skadliga kemiska solskydd

English: I’m listing some of the nasty chemical UV-filters that occur in conventional sun screens. Some of them are endocrine disruptive.