Hallå där Johanna Enhus

grundare av det egna naturliga hudvårdsmärket Enhus Organic (med hunden Smilla på bild.)

Berätta – hur kom det sig att du startade ett naturligt hudvårdsföretag?

– Företagsidén fick jag för ett par år sedan när jag själv hade svårt att hitta bra och tilltalande ekologiska hudvårdsprodukter. Jag har alltid varit intresserad av vad skönhetsprodukter innehåller och har så länge jag minns experimenterat med hemmagjorda ansiktsmasker, skrubbkrämer och hårinpackningar, så att ta steget vidare och göra en egen hudvårdsserie kändes helt rätt.

Du är hudvårdsspecialist – vilket är det vanligaste “felet” vi gör mot vår hud?

– Det vanligaste ”felet” är att man använder för starka rengöringsprodukter som torkar ut huden och att man snålar med sin ansiktskräm.

Varför tror du att naturliga produkter är bättre för huden?

– Naturliga produkter gjorda av giftfria ekologiska råvaror som kallpressade oljor, örter, naturliga vitaminer och eteriska oljor, vårdar och hjälper huden att läka sig själv. Jag brukar jämföra ”vanliga” hudvårdsprodukter med konserverad burkmat det vill säga att båda är ofta fullproppade med tillsatser och har en onaturligt lång hållbarhet. Vem vill äta konserverad mat, när man kan äta mat gjord på färska råvaror istället?  Inte så många, skulle jag tro.

Det är mest kvinnor i den naturliga hudvårdsbranschen – varför är det så tror du?

– Många kvinnor känner, precis som jag, ett stort ansvar för miljön och vår kommande generation. Kanske är det så att miljö och kvalitet väger tyngre än höga vinstmarginaler? Det är ju tyvärr betydligt dyrare att tillverka ekologiska produkter än icke ekologiska. Jag tycker det är jättekul att det finns så många duktiga och framgångsrika kvinnor i den naturliga hudvårdsbranschen, men ser så klart gärna att fler män också vågar satsa mer på ekologiskt.

Att välja ekologiskt blir allt vanligare i dag – varför tror du på den livsstilen?

– För mig är det en självklarhet att vilja värna om vår planet, naturen och allt levande och samtidigt värna om mig själv. Det är den enda livsstilen som jag tror är hållbar i längden.

Är det en trend just nu, eller något som är här för att stanna?

– Ekologiska produkter är helt klart här för att stanna och allt fler kommer att välja ekologiskt i framtiden. Att smörja in sig med syntetiska och cancerogena ämnen kommer förhoppningsvis snart att vara historia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *