För att snabbt kunna göra en “pizza” utan att behöva rycka fram hela köket brukar jag använda pita bröd. Köp tunt pita bröd du kan hitta dem vid Nytorget eller Kista grossen. Oftast äter jag upp allt men de går att frysa, enkelt och snabbt nästa gång.

Inhandla grönsaker på Bondens marknad. Nu finns det dill, ost, grönt, rötter, zucchini blommor och frukt. Varje lördag försöker jag hinna hit och handla så mycket att det förhoppningsvis räcker hela veckan.

 

Pita pizza

Om du har en pizza sten se till att sätta på ugnen i tid annars värms inte brödet ordentligt. Gör rent arbetsbänken, ta fram allt du behöver och sätt igång.

I går blev det hyvlad fårost, dill blommor, jalapenos, rökt vitlök och gul zucchini med blomman.

Jag stekte dill blommorna och vitlöken innan i olivolja. Efter det hyvlade jag zucchinin, om du inte har en mandolin funkar det med osthyveln eller potatis skalaren.

Pensla brödet med oljan som du stekt blommorna i, lägg på allt grönt, toppa av med osten och det stekta dill blommorna. In i ugnen. Om du inte har en pizza sten lägg pita pizzan på gallret istället för en plåt. Då slipper du det saggiga i mitten.

Du kanske behöver pensla på mer olja men det är en smak sak. Jag gillar lite torrare pizzor medans vissa vill att det ska vara saftigare. Gör flera så kan alla få sin favorit eller låt alla göra sin egen. Bröden kostar 10 kr för 5 st så hellre att man gör olika varianter än att någon inte får det den föredrar. Ni vet vad jag tycker om matrasismen.

En god sallad att äta till är att ta färsk grönkål, riva av den från stammen och hacka tunt. Massera den i lite olja, citron saft och salt. Vill man göra den matigare rosta lite mandlar, hacka upp och sprinkla i kålen.

Just nu är jag helt kär i dill blommorna, i våras var det gräslöks blommor men välj det du gillar. Du kanske föredrar basilika eller mynta. Gör olika såser, lek ha kul och om du har barn låt dem göra egna.

 

In order to quickly make a “pizza” without having to tear up the entire kitchen, I usually use pita bread. Buy the thin pita bread, I usually find my at Nytorget or Kista Grossen. Usually I eat everything before they can hit the fridge. But they easily be frozen and used later on.

Buy seasonal vegetables at your local Farmer’s Market. I bought dill, cheese, greens, roots, zucchini flowers and fruit. Every Saturday, I try to make it to the one on Södermalm and buy what might be used for the week.

Pita pizza

If you have a pizza stone be sure to turn on the oven in time otherwise it doesn`t heat the bread properly. Clean your workbench, take out everything you need to get started.

Yesterday I used feta cheese, dill flowers, jalapenos, smoked garlic and yellow zucchini with flower.

I fried the dill flowers and garlic in olive oil. After that I shaved the zucchini. If you don´t have a mandolin you can just as easily use a potato peeler or cheese slicer.

Spread the oil you fried the dill over the pita bread. Add the veggies and top of with he cheese and dill flowers. Put everything in the oven. If you do not have pizza stone put the pita pizza on the grill. This helps avoid it from boiling in the middle.

You may need to add more oil but it’s a personal thing. I like drier pizzas while some might want it to be juicier. Make several choices so everyone can get their favorite, or let everyone make their own. The bread costs 10 SEK for 5 breads better to do more than for someone to miss out on what they like the most.You know how I feel about food racism, none should be made to feel awkward for their preferences.

To make a nice salad to go with the pizza. Chop some kale and massage with alveoli, salt and lemon juice. To make it fuller add some roasted almonds.

Right now I’m completely in love with dill flowers. In the spring it was the chive flowers but choose the one you like, maybe you prefer herbs. Make different sauces have fun and if you have children let them make their own.

If you don´t have a mandoiln these can be used to make raw pasta.

If you don´t have a mandoiln these can be used to make raw pasta.