Det slängs så mycket mat!

Mycket av det man kan använda på råvarorna hamnar i sopen på grund av tidsbrist eller att man inte vet att det går att använda till något ätbart som är gott dessutom.

Ska jag vara ärlig är mitt mål att försöka att använda allt jag köper inte bara för att det är fel att slänga något ätbart, utan mest för att jag älskar att hitta sätt att använda tex blast på. Som den här morotsblast peston till pizzan.

Jag har inte jobbat med matproduktion så länge. Men under de senaste 7 åren har jag sett mycket mat slängas. Tiden det tar att ta hand om rest produkter kostar för mycket i personal.
Men jag har också sett en förändring.
Att jag kan gå ut och äta en sallad med betor och sen få blasten på pizzan är ett bra exempel och det smakar underbart. En bra kock eller mat kreatör kan om den vill.

Pesto på morotsblast

1/2 blasten från 1 knippe morötter

2 dl pinjenötter

1/2 vitlök ( valfritt )

50 g parmesan

1 tsk salt

2 msk olja på morotsblast eller olivolja

*Oljan kan du göra om du har en juice press och pressar blasten och mixar med en kallpressad rapsolja, vill du ha den klar låt den rinna genom ett filter. Om du inte har en juice press kan du mixa oljan och blasten direkt, det kan bli lite bittert.

Plocka och rensa morotsblasten från stammen och missfärgade blad. Jag mixar aldrig pestos utan hackar den eller använder morteln.

Lägg blasten på ett bräde och börja att finhacka. Tillsätt nötterna, osten och vitlöken. Fortsätt att hacka blandningen. Vänd i oljan och saltet.

Ska du ha peston till pasta kan du vända i lite varmt pasta vatten. Om du har den på pizza kan du använda den direkt.

pesto

Pizza pesto