I och med den gröna växtbaserade vågen som dykt upp de sista året kan man hitta många “nya” grönsaker. Våga testa dom här råvaror från ställen nära Stockholm.

Så här års börjar de svenska råvarorna dyka upp. Näsudden Handelsträdgård har lite annorlunda kål varianter, sallad, skott, den fina lila kålrabbin som jag använde i går på Dagmars event. De gör även egen äpple must som är god både kall och varm.

Karshamra gård, Hermelins grönsaker och Näsudden är alla ställen som har fantastiska grönsaker. Alla finns att köpa på Stockholms Matmarknad. Annars kan ni ju alltid gå till Bondens Marknad på lördag för att se vad som finns där.

Kålrabbi i ugn

Dela kålrabbin på hälften. Lägg på en plåt med lite olja och kryddor.
Jag gillar rökt paprika eller rökt chili.
Allt som är rökt passar till grönsaker, om ni har tillgång till öppen eld så pröva att tillaga maten på den.
Det blir magiskt gott och känns fint att inte alltid förlita sig på alla köks prylar vi är så beroende av nu för tiden.
När jag var i Bretange med Yogaakademin i våras  gjorde jag raw food till brunch och open fire cooking till middag.

Låt kålrabbin baka i 1 h i ugnen 225°. Har du tid så sänk värmen och låt den baka längre.

Servera som den är eller med någon sås eller kräm. Igår serverade jag den med mjuk cashew ost med senaps smak.

 

IMG_0962

 

Rå kålrabbi

Den lila kålrabbin från Näsudden Handelsträdgård serverade jag rå. Lite citron saft, alger, nigella frön, gräslöks blommor och oliv olja. Med samma dipp som till den ugnsbakade varianten.

 

IMG_0968