Det är lätt att säga att ät allt från rot till blast men hur gör man?

Här får ni några tips att leka med i köket.

Jag gör pesto på morotstoppar, använder dem istället för basilika. Hacka alltid det gröna istället för att mixa. Det blir en bättre smak och man slår inte sönder örten eller blasten

Skär av blasten från rödbetan och sparar stjälken till att färgsätta smoothies med. Blasten är super god som den är eller så kan du toppa pizzan med. Samma funkar med rädisorna, pizza topping eller lägg i salladen. Pepprig i smaken och gott till fisk.

Har du juice maskin så spar alltid “krafset” att ha i baket. Då behöver du inte söta så mycket. Bra kombos är rödbeta i choklad kakan eller muffins. Frys in om du inte hinner använda direkt.

Skala av skalet på citrus frukterna, haka fint och gör citrus salt.

Om ni läste mitt förra inlägg vet ni att jag älskar miso soppa på morgonen.

Här kommer ett recept på blast, alger och lite rötter som blir en super kombo att ha miso i.

Du behöver blast med stam från ett knippe rödbetor
3 stjälkar grönkål. Även den hårda stammen
2 st palsternacka med blast
Rosta allt med lite olivolja i ugnen, ca 30 min i 225°. Det är gott om det blir lite bränt.

Ta ut ur ugnen och koka med ca 2 l vatten i 1 h. Lägg i 1 stjälk kombo alg, 4 msk näringsjäst och chilli pasta. Jag skippar helt saltet utan saltar när jag gör miso soppan eller använder som buljong till fisk eller annat grönt. Bästa är om du låter den stå över natten.

Sila bort balsten och rötterna. Häll upp i glasflaskor och frys in i en ispåse, bra att ha i kub form och det håller ca 2 månad. Jag mixade de kokta grönskerna och använder purén i risrätter eller soppor.

Vill du göra pesto på morotsblast kan du hitta tips HÄR.

 

veggie broth