Hallå där Sandrine Giordanengo, parfymör och medgrundare till det franska ekologiska parfymhuset Sama.

Vad är skillnaden mellan syntetisk parfym och ekologisk? 

– Våra parfymer görs av naturliga extrakt från blommor, trä, hartser och kryddor. Syntetiska parfymer är gjorda av petrokemiska ingredienser och syntetiska kemikalier. Vår alkohol är ekologisk, medan de flesta konventionella parfymer innehåller alkohol som i sin tur innehåller ftalater.

Hur hittar ni inspiration till era dofter? 

– Vi hittar inspiration från blommor och växter, och de är ofta associerade till fina minnen, till exempel en vandring genom gamla cederskogar i Kashmir, en varm kvällsbris med doft av apelsinblommor och jasmin i Jalalabad, Afghanistan. Vi är ständigt på jakt efter eteriska oljor med hög kvalitet och det är så vi skapar vår samling av råvaror eller “palett” från vilken vi sen skapar dofterna.

Era ingredienser kommer från olika delar av världen – hur hittar ni dem? 

– Vi vill ha så direkta relationer med våra leverantörer som möjligt. Min kollega Mathieu startade ett destilleri av rosor och apelsinblommor i Afghanistan  2005. Nu lever han i Forcalquier i Frankrike som är hjärtat av lavendellandet i Provence. Vi köper eteriska oljor direkt från producenterna i Afghanistan, Marocko, Madagaskar och Frankrike. Men vi letar alltid efter nya ingredienser till vår ekologiska palett. När ekologiskt jasminextrakt från Egypten nyligen blev tillgängligt kunde vi skapa vår mest exklusiva parfym, Oudh Jasmin. Men vi tänker också ur miljösynpunkt, och köper till exempel inte sandelträolja från Indien, eftersom de träden snart är utdöda. Istället köper vi sandelträoljan från Australien där träden inte är hotade.

En bra doft ofta har olika toner – varför?

– De olika (ibland många) noterna behövs för att komponera en parfym och de är tänkta att skapa harmoni. En parfym måste vara en god blandning av topp, hjärt- och basnoter för att utvecklas väl med tiden. Basnoter behövs om du vill ha en parfym att hålla länge på en hud.

oudhjasmin_sama

Era dofter är mycket exklusiva – vem är era kunder?

– Våra kunder är människor som förstår de vibrationella och helande krafterna av eteriska oljor. De letar efter högkvalitativa skönhetsprodukter. När de möter Sama har de flesta av dem varit utan parfym i flera år, eftersom de inte kan använda syntetiska parfymer längre.

Lever du “ekologiskt” även utanför doftlabbet? 

– Ja. Lyckligtvis är vi välsignade att leva ett mycket naturligt livsstil. Vi bor på landet, vi är omgivna av naturen på en daglig basis. Vi har tillgång till ekologisk mat från små producenter (våra grannar och vänner).

Jag har märkt att många parfymhus kommer tillbaka till naturliga dofter. Är det en trend, tror du?

– Jag har inte märkt av denna trend. Jag kan inte tänka många parfymhus går tillbaka till naturliga dofter, men deras kommunikation är mycket inriktad på just blommor och natur. Jag tycker det är ganska störande, att de luras på det sättet. De flesta människor vet inte att de matas petroleumbaserade produkter faktiskt. Men det finns många nya parfymhus med fokus på ekologiska dofter och det är glädjande. Det är fortfarande en smal nisch, och de ekologiska dofterna är inte så kända ännu men jag är glad att ekologisk parfym håller på att utvecklas till en trend.

Serum från Sama

Du brukade jobba med konventionella parfymer innan du “blev grön”.

– Ja, det stämmer. När jag insåg att de flesta parfymer var syntetiska, och vad de innebär ville jag inte vara en del av det längre.

Vilka är dina personliga favoriter vad gäller naturliga skönhetsprodukter?

– Jag använder vårt Serum Sacré och den uppfyller verkligen många skönhetsbehov. Jag brukar göra de flesta skönhetsprodukter själv, då vet jag vad de innehåller.

 

English:  I’ve interviewed Sandrine Giordanengo, the organic perfume maker of the French organic Perfume House, Sama.