herbalist som tillverkar egna ekologiska märket Lisen Organics och som är aktuell med en “Ekologisk njutarhelg” i Stockholm i helgen. Där guidar hon er bland annat genom sin arbetsplats Rosendals trädgård på Djurgården med efterföljande spa i växthuset innan det är dags för god mat på Berns.

Du kallar dig själv för herbalist – vad innebär det?

– Ordet herbalist har jag hämtat från engelskan. Jag läste örtmedicin i USA upptäckte att där finns en hel yrkeskår som kallar sig “herbalists”, och som gjorde allt jag vill göra: inspirera, koka salvor, skriva böcker, undervisa…  Tycker inte att det finns något bra svenskt ord, så jag gjorde detta till mitt. Jag definierar en herbalist så här:
– en person som vigt sitt liv åt den praktiska och ekonomiska användningen av växter. Det vill säga inspirerar, utbildar, skriver böcker och tillverkar hudvårdsprodukter.
– en person som kan hantverket att skörda och samla läkeväxter.
– en som är utbildad eller upplärd i traditionen att använda läkeväxer terapeutiskt. Jag passar in i alla tre!

Varför föredrar du att arbeta med naturens råvaror?

-Har inte hittat något som är bättre eller enklare! Och för att jag är övertygad om att naturen läker på ett skonsamt sätt. Vi är en del av naturen, så det känns självklart att använda oss av det som våra kroppar är vana vid sedan årtusenden. Naturen läker på fler nivåer än vi kan förstå – och allt vi behöver göra är att vistas i den! Bara det är medicin! Naturliga råvaror är också bra för miljön och gör minimal åverkan bodde på oss och vårt klot, mycket av det vi behöver finns i vår närhet.

Gör-det-själv-trenden är stor och du är ju vass på det – kan du ge mig ditt absolut enklaste tips? (Jag är typ latast i världen.)

– Absolut!  Ta lite honung (motsvarande 1/2 tsk) i handen och massera in i ansiktet. Låt verka 15 minuter. Skölj av. Voila! Ansiktsmask! Honung fungerar fint istället för tvål också. Vill du göra en hårinpackning? Smörj in torrt hår med honung, svep en handduk runt, låt verka en kvart och skölj. Honung rengör (KLINISKT rent!), återfuktar och läker. Fuktbindande ansiktsmask: mosa en banan, applicera den på ren hud, låt verka en kvart, skölj av. Banan vårdar, ger näring och fukt.