Det gläder mig att det finns så rena och bra mineralfoundations numera. När kvaliteten är så bra behöver man ju enbart oroa sig över vilken nyans man ska välja för att få en perfekt match till ens hudton.

Vad: Idun Minerals, Mineral Foundation, Freja, 9 gram, 355 kronor. Betyg: 5. 

Denna fina dosa från Idun Minerals består enbart av zinkoxid, mica och järnoxider, inget annat. Och det är det ni ska titta efter när ni ser “pure” minerals eller “100 % natural” i mineralmakeup. (Titandioxid funkar också och järnoxiderna heter tex CI 77491, CI 77492 osv.)

Det här pudret är matt, men med en liten aning skimmer som inte syns med blotta ögat i burken, men som syns på huden på ett väldigt friskt och naturligt sätt. Det är som ett slags mellanting mellan matta Lily Lolo och något mer skimriga Bellapierre.

idun-minerals-powder-foundation-freja

Den är lätt att arbeta in med borsten, ger bra täckning och jämnar ut hudtonen fantastiskt bra. Det känns inget alls i ansiktet, att man har något på sig alltså. Väldigt bra hållbarhet – klarar både svett och tårar. Och samtidigt är den inte svår att tvätta bort. Otroligt fina pigment och overall jättebra kvalitet.

idun foundationNyansen heter Freja och beskrivs som en ljus foundation med varm underton. Den börjar bli lite för blek för mig, i sommar skulle jag istället satsa på Svea. Jag tycker mycket om lystern på huden som denna ger, man ser fräsch och frisk ut. Helt klart en favorit.

Förpackningarna har hyllats och visst är de kreativa, men praktiska jag tycker att de är lite besvärliga. Insidan på locket är dock bra för att arbeta med borsten. Idun Minerals köper du här. 

 

Läs mer: 

• Min favorit – mineral foundation från Lily Lolo med spf 15. 

 

 

English: I love this 100 % natural mineral foundation from Swedish brand Idun. The cases are designed by Patrizia Gucci of the designer family Gucci, and are quite adorable. But it’s what’s inside that’s blown me away. Great texture, great coverage, great durability and a great overall feeling.