Sockerdetox. Så är min I Quit Sugar detox över och jag har hållit mig borta från raffinerat socker i 8 veckor. Jag är sjukt stolt över mig själv och vill verkligen rekommendera en detox till dig som liksom jag, är känslig för socker och som vill få till en livsstilsförändring.

Har det varit svårt? 

– Nä, lättare än jag trodde, men jag hade också v e r k l i g e n bestämt mig. Då blir det nog lättare. Och jag hade hela tiden Sara Wilsons bok att luta mig mot och hämta inspiration i från.

Vad har du tagit bort? 

– Allt godis, bakat, sötade drycker, sylt, efterrätter, sötade yoghurtar, mellis, sötad mat, sötat bröd, glass – ja allt med tillsatt socker i, typ.

Även frukt? 

– Ja, 2 veckor in i detoxen togs även frukt bort, eftersom man verkligen ska kunna göra en “nollställning” och även ta bort fruktos. Jag tog också bort frukt från min gröna frukost-smoothie och jag kommer att hålla den söt-fri i framtiden eftersom jag annars kan triggas.

bild-1389

Men frukt är ju nyttigt? 

– Ja, men inte alls lika nyttigt som grönsaker. Och som sagt, frukt innehåller mycket socker, bättre då att satsa på bär. Detoxen handlar om att ta bort det som kan orsaka sötsug – frukt mm – och fokusera på de nyttigare alternativen. Och bryta vanor som att vilja ta till något sött när man är trött, hungrig eller driven av känslor.

Vad har du unnat dig då? 

– Dyra livsstilsmagasin! Kokosvatten, cashewnötter, ekologiska örtteer (botar nästan alla sug) och mandel- och hasselnötssmör. Man kan säga att Pukkas teer har verkligen räddat mig!

Vad var svårast? 

– Jag fick några dipar vid ca vecka 4-5 då jag tänkte väldigt mycket på vilket godis jag skulle unna mig så snart detoxen var över. De tankarna blev jag besviken på, eftersom jag innerst inne önskade att detoxen skulle få mig att välja bort raffinerat socker för gott. Sen insåg jag att alkohol tydligen triggar mitt kolhydratsug väldigt mycket.

bild-1392

Fuskade du? 

– Njae. Under vecka 7 (förra veckan) var jag på en fantastisk middag med mina kollegor på Metro Mode och där åt jag äppelpaj gjord på mandelmjöl och som även innehöll en del socker, samt en fantastisk ädelostsallad med grönkål, gröna blad och fikon. På den var det strösslat kanderade valnötter. Det var det enda fusket jag ägnade mig åt.

Har du druckit alkohol? 

– Ja, jag har druckit vitt vin vid 4 tillfällen under dessa 9 veckor. Tre gånger drack jag bara ett glas, men en kväll var jag ute med några väninnor och blev ganska tipsy efter typ 4 glas. Dagen efter var jag otroligt bakis med den värsta huvudvärken på flera år. Och jag var sjuuuukt sugen på kolhydrater i alla former. Jag var väldigt nära att fuska då! Lärdomen av det är att kanske undvika alkohol helt och hållet vid nästa detox.

Några biverkningar? 

– Jag fick ont i njurarna vid vecka 3-4. Det är ju en utrensning som sker så det frestade väl på.

Vad händer nu? 

– Mitt mål är att fortsätta undvika så mycket socker jag kan i livet. Jag vill tex inte äta butiksgodis med raffinerat socker och jag vill undvika det som kan ge mig sug. Jag kommer att dricka vin då och då, men jag kommer att vara på min vakt dagen efter 🙂 Jag kommer att äta frukt (inga mängder) och gärna bär. Och sen tänker jag ta en vecka i taget.

– Jag ska fortsätta kolla näringsinnehållet på det jag köper och ett bra riktvärde är att undvika det som har över 10 gram socker i sig.

Har du börjat laga annorlunda mat?

– Jag har varit dålig på att testa recepten i Sarah Wilsons bok. Kanske för att de är gjorda med australiensiska måttenheter och ingredienser, men jag tycker ändå att vi äter naturlig och nyttig mat hemma.

– Däremot tänker jag på bra alternativ till frukost, som havgregrynsgröt med hampafrön och kokos istället för sylt tex. Det blir inga mer Raw Bars som mellis eftersom de innehåller närmare 50 % socker  (även om det inte är raffinerat) utan de kan jag se som godis att ätas ibland.

bild-1390

Andra tankar? 

– Jag kan tänka mig att göra striktare sockerdetox-perioder då och då för att nollställa kroppen. Socker inflammerar kroppen och jag som har två autoimmuna sjukdomar behöver undvika inflammerande kost som socker och vetemjöl. (Jag äter inte gluten alls sedan flera år.) Socker bryter dessutom ned hudcellerna och åldrar huden i förtid.

Vad har varit sämst? 

– Det har varit tråkigt att äta nötter! Det enda melliset som jag har hittat i Pressbyrån och andra on-the-go-affärer som inte innehåller socker. Jag har som förhoppning att göra egna lite nyttigare raw food-bollar som skulle kunna funka bra som både godis/fika och mellis. Det är tragiskt att så mycket av det som säljs i våra affärer och kiosker innehåller socker.

Och bäst? 

– Jag känner mig mentalt stark eftersom jag satte mig över mitt sockersug. Det har gett mig härlig energi och bra vibbar. Jag har definitivt brutit många vanor också. Jag känner mig balanserad, inga humörsvängningar som stör mig eller andra. Kroppen blev mindre svullen och huden ser helt amazing ut.

Berätta mer om huden! 

– Den har aldrig någonsin varit så fräsch. Elastisk, mindre porer, alla orenheter borta. Jämn nyans, frisk och glowing! Och både rynkor och linjer är betydligt mindre synliga. En sockerdetox på 6-8 veckor är den bästa beauty-kuren!

 

English: Wow! I just finished my I Quit Sugar-detox by Sarah Wilson and it’s been great. I feel refreshed, light at heart and have a glowing skin!